Operatorul poștal britanic Royal Mail va fi vândut miliardarului ceh Daniel Kretinsky, poreclit și "Sfinxul Ceh" pe fondul rarelor sale ieșiri publice, într-o tranzacție de 3,6 miliarde de lire sterline care a fost avizată acum de Guvernul britanic.
El a promis să mențină cele 6 zile de livrări poștale pe săptămână, cu același preț.
A promis și că nu va schimba numele companiei și domiciliul fiscal timp de cinci ani.
Nicio concediere obligatorie timp de cinci ani nu face parte, de asemenea, din acord.
Royal Mail a fost deținută de stat timp de secole, până când a fost privatizată în 2013, când secretarul pentru Afaceri de atunci, Vince Cable, sub Guvernul de coaliție al lui David Cameron, a vândut o acțiune la Bursa de Valori din Londra.
Holdingul International Distribution Services, care deține astăzi Royal Mail, se tranzacționează la 357 de pence pe acțiune, prag puțin schimbat față de cei 330 de pence cu care se tranzacționa în urmă cu un deceniu.
Recent, Consiliul de Administrație al companiei International Distributions Services (IDS), firma-mamă a operatorului poștal britanic Royal Mail, a anunțat că a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 3,57 miliarde lire sterline (4,2 miliarde de euro) lansată de miliardarul ceh Daniel Kretinsky.
CITEȘTE ȘI Abatorul Periș instalalează o nouă conducere, după schimbarea acționariatului și preluarea Grupului CathedralEchipa de conducere de la IDS a asigurat că, dacă acordul cu Daniel Kretinsky va fi aprobat, Royal Mail va continua să își ofere serviciile, își va păstra identitatea și cartierul general în Marea Britanie.
Cu toate acestea, oferta lui Kretinsky a generat anterior polemici în mediul politic, în condițiile în care Partidul Laburist, considerat favorit la alegerile din 4 iulie, a trimis o scrisoare miliardarului ceh în care îi cere „garanții”, în special că sediul Royal Mail va rămâne în Marea Britanie, unde va plăti impozite.
„Royal Mail face parte din structura socială britanică de mai multe secole. EP group are cel mai mare respect pentru istoria și tradiția Royal Mail și sunt conștient că deținerea acestei companii antrenează responsabilități enorme”, a dat asigurări Daniel Kretinsky.
Miliardarul ceh are deja mai multe investiții în Marea Britanie, inclusiv participații la clubul londonez de fotbal West Ham United și la lanțul de supermarketuri Sainsbury’s.
Omul de afaceri ceh are o avere estimată de revista Forbes la 9,1 miliarde de dolari. Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa.
Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe țări, inclusiv în Franța.
Kretinsky deține, de asemenea, distribuitorul francez Casino și este prezent și pe segmentul media și al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis și o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1.
Daniel Kretinsky deține în România postul de radio Europa FM, precum și o participație la retailerul german Metro AG.
În luna aprilie, conglomeratul german Thyssenkrupp a vândut un pachet de 20% din afacerea sa cu oțel holdingului energetic controlat de miliardarul ceh Daniel Kretinsky.