Recomandare - Colectarea ambalajelor prin SGR, doar automată!

Recomandare - Colectarea ambalajelor prin SGR, doar automată!
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:58

Senatorul UDMR Barna Tanczos, fost ministru al Mediului, a recomandat organizarea în sistem centralizat a colectării automate în zona rurală și a orașelor mici din cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), astfel încât să se poată renunța la colectarea manuală, pe care o consideră ca fiind ineficientă și anevoioasă.

Prezent la conferința „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”, senatorul a dat exemplul județului Harghita, unde a fost implementat un sistem eficient de colectare a deșeurilor reutilizabile prin care un singur automat de preluare a ambalajelor (RVM) poate fi conectat printr-o aplicație la toate magazinele din zonă care să „citească” bonurile emise în cadrul SGR. „Dacă avem soluții alternative, fiabile, bune, este mult mai ușor să organizăm colectare automată și la nivelul comunelor”, a afirmat senatorul.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a precizat, de asemenea, că a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie aplicate penalități și la colectare și la reciclare pentru neîndeplinirea țintelor din SGR. „Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanțe dintre cele mai înalte”, a explicat senatorul UDMR.

Barna Tanczos a afirmat, totodată, că „SGR este un sistem extraordinar de bun cu efecte pozitive, dar poate să aibă și efecte adverse”, referindu-se la imixtiunea sistemului în comerțul liber, scrie Agerpres

Potrivit unei statistici a RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla „SGR” au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creștere față de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.

VIDEO „Coșul de cumpărături zburător” a fost inventat în Coreea de Sud CITEȘTE ȘI VIDEO „Coșul de cumpărături zburător” a fost inventat în Coreea de Sud

În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România și până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.

RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

La conferința PRIA Environment au participat reprezentanți ai companiei RetuRO, ai producătorilor, retailerilor, asociațiilor din domeniu, companiilor de mediu din zonele de reciclare, salubrizare, OIREP-urile, UAT-urile, ADI-urile, precum și ai autorităților centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sgr
colectare