Lanțul croat de restaurante Submarine Burger, a cărui intrare în România a fost anunțată în premieră de Profit.ro și care a preluat recent, într-o tranzacție surpriză, o participație majoritară în lanțul românesc VIVO Fusion Food Bar, va investi 5 milioane de euro, până la sfârșitul anului 2028, inclusiv pentru extinderea pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Achiziția rețelei de restaurante VIVO, anunțată de Profit.ro la începutul acestei luni, este prima tranzacție în România a grupului croat.
Datele Profit.ro relevă că grupul croat a cumpărat puțin peste 51% din acțiuni, restul participațiilor fiind în continuare în posesia fondatorilor Mircea și Bogdan Panache, Bogdan Zaharescu și Ștefan Georgescu, fiecare cu câte 12,1%.
VIVO deține 7 restaurante, în București, Iași și Brașov, fiind unul dintre cele mai apreciate branduri de preparare a burgerilor.

În 2023, ulttimul an raportat, a avut afaceri de 39,9 milioane lei și un profit net de 4 milioane lei, cu 135 de angajați.
Acum, inclusiv pe baza acestei tranzacții, veniturile așteptate de croați din operațiunile din România pentru 2025 sunt de 12 milioane de euro, cu circa 782.000 de clienți, relevă datele analizate de Profit.ro.

„Anul acesta și în următorii trei ani intenționăm să investim peste 5 milioane de euro în extinderea portofoliului nostru”, spune fondatorul Submarine, Aleksandar Lazinica, citat de SeeNews.
Suma este calculată atât pentru România, cât și pentru Croația.
El anunță totodată că fondatorii români ai Vivo Fusion Food Bar vor rămâne în companie ca acționari minoritari.
Restaurantele Vivo Fusion Food Bar au fost lansate, din Iași, de frații Mircea și Bogdan Panache, la care s-au alăturat Bogdan Zaharescu și Ștefan Georgescu
„Continuitatea oferită de implicarea continuă a fondatorilor în structura de management este esențială”, a explicat Lazinica.
Deocamdată, Submarine și Vivo Fusion Food Bar vor continua să funcționeze sub mărcile lor separate.

Veniturile anuale totale, ale operațiunilor din Croația și România, sunt estimate la 30 de milioane de euro, cu peste 30 de restaurante, 500 de angajați și 3 milioane de burgeri vânduți anual.
De ce investește în România
Fondatorul spune că a fost atras să investească pe piața restaurantelor românești datorită "culturii culinare impresionante a României" și a populației relativ mari, numai Bucureștiul având peste două milioane de locuitori dintr-un total de aproximativ 19 milioane de persoane, cu multe centre urbane regionale.
„Este o piață similară Croației din punct de vedere cultural și al puterii de cumpărare. Bucureștiul este o capitală europeană vibrantă, plină de oameni tineri, la modă, care caută experiențe noi, inclusiv gusturi. Spre deosebire de Croația, afacerea cu restaurante în România nu este sezonieră, ci funcționează pe tot parcursul anului”, adaugă acesta.
Nivelul investiției se ridică la 1,5 milioane de euro.
Profit.ro a mai anunțat anterior că lanțul a lansat prima sa bucătărie “dark” din țară, printr-un parteneriat cu un serviciu de livrare, și pregătește deschiderea mai multor restaurante fizice pe piața locală în 2022.

Submarine a făcut astfel primul pas în afara Croației.
Lanțul croat, specializat în prepararea de burgeri din ingrediente organice, a fost lansat în 2014 de antreprenorii Dragoljub Bozović și Aleksandar Lazinica, în prezent operând o rețea de 19 restaurante fizice și bucătării dark în Croația.

Afaacerea a fost sprijinită de fondul de investiții Prosperus Growth, dar și de Fondul European de Investiții și Banca Croată pentru Reconstrucție și Dezvoltare (pentru 49,99% din capital).
Bucătăriile “întunecate”, cunoscute și ca restaurante-satelit, deservesc clienții exclusiv prin intermediul aplicațiilor online sau mobile, neavând mese sau spații de servire.

Dragoljub Bozović (D) și Aleksandar Lazinica, cofondatorii Submarine Burger
În primăvara anului 2021, Submarine Burger a fost inclusă în Top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creștere, pe locul 720, fiind singura companie non-tehnologică din Croația luată astfel în calcul.

În 2019 a intrat pe lista celor mai bune 50 de locuri din lume pentru a mânca burgeri.
Piața locală de fast foood este estimată la circa 2,5 miliarde lei (un sfert din nișa totală a restaurantelor) și a reușit să reziste și în pandemie, principalii jucători din România fiind McDonald’s, KFC, Burger King, Spartan, Mesopotamia, Taco Bell.