Inspectorii ANPC, conduși de Cristian Popescu Piedone, au declanșat o acțiune de control la fabrica de pâine Koksal, care aprovizionează județele Ilfov și Giurgiu.
În urma controlului, ANPC a dispus închiderea unității pentru o perioadă de 6 luni.

Au fost dispuse și 4 amenzi în valoare de 30.000 de lei.
Koksal, având sediul în localitatea Jilava, vinde zilnic circa 80.000 pâini.

Deține 3 unități de producție în 2 judete, în cadrul cărora activează peste 200 de angajați, relevă datele analizate de Profit.ro.
Anunțul ANPC
- în spațiul de producție se regăsesc tăvi de coacere neigienizate, pline de grăsime arsă, rasteluri neigienizate corespunzător, cu acumulări de grăsime arsă
- pânzele de protejare a specialităților de panificație aveau uzură excesivă necesitând înlocuire. S-au prelevat astfel de materiale spre verificare pentru a determina analiza microbiologică.

- capsurile de păstrare a produselor de panificație nu erau igienizate corespunzător, regăsindu-se resturi alimentare
- utilajele de ambalat specialitățile de panificație aveau uzură excesivă necesitând înlocuire, existau pete de rugină și exfoliere a vopselei
- în camera frigorifică nu se respectau vecinatățile, fructele (merele) erau depozitate cu alte materii prime
- sosurile folosite la procesul de preparare a shaormei erau păstrate la temperaturi neconforme, de +14 grade Celsius, față de max +4 grade Celsius recomandate de producător. Față de cele menționate, operatorul încalcă prevederile art 7(c) 2 din Og 21/1992 și se sancționează cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

- materiile prime aflate în spațiul de depozitare nu aveau elemente de identificare și caracterizare
- preparate finite fără data limită de consum
- coșuri de gunoi fără capac
- termogramele pentru agregatelor frigorifice nu erau completate la zi
Fata de cele menționate se constată că operatorul economic încalcă prevederile art 7(c) 1 din Og 21/1992 și s-a dispus oprirea definitivă din circuitul consumului uman a unei cantități de 321,6 kg alimente în valoare de 7.300 lei.

* la momentul verificării prin sondaj a gramajul preparatului culinar selectat ( shaorma vită) s-au identificat o diferență față de cantitatea din rețetar, respectiv în shaorma erau 135 g carne vită, iar în meniul afișat erau 170 g, ceea ce produce un dezavantaj economic consumatorilor. Față de cele constatate, s-a stabilit că operatorul economic încalcă prevederile art 9 din Og 21/1992 și s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei.
* în ceea ce privește legalitatea funcționării spațiului comercial, operatorul a fost sancționat contravențional pentru lipsa autorizației de funcționare, conform prevederilor art 26(1) din Og 21/1992, cu amendă în cuantum de 5.000 lei.
Astfel s-au aplicat un total de 4 sancțiuni contravențional în valoare de 30.000 lei și s-a dispus suspendarea activității până la 6 luni, arată ANPC.