Magazinele românești La Cocoș, care au intrat în luptă cu marile supermarketuri, atrag noi investitori, care devin împreună majoritari: Fără investiții, extinderea ar dura peste 15 ani!

Magazinele românești La Cocoș, care au intrat în luptă cu marile supermarketuri, atrag noi investitori, care devin împreună majoritari: Fără investiții, extinderea ar dura peste 15 ani!
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

BERD și fondurile de investiții CEECAT Capital și Morphosis Capital investesc în rețeaua locală de retail La Cocoș, anunță reprezentanții companiei într-un comunicat.

Astfel, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), CEECAT Capital, un fond regional de private equity, și Morphosis Capital Fund II, un fond de capital de creștere axat pe dezvoltarea și transformarea IMM-urilor locale în jucători regionali, anunță semnarea acordului prin care devin acționarul majoritar în cadrul retailer-ului local, La Cocoș, deținut acum de antreprenorii români, Iulian și Gianina Nica.

Urmărește-ne și pe Google News
Estee Lauder cade, CEO-ul se pensionează CITEȘTE ȘI Estee Lauder cade, CEO-ul se pensionează
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

BERD investește 10 milioane euro.

Strategia de investiții a CEECAT Capital vizează preluarea de pachete de control de la 30%, pentru o perioadă de circa 5 ani.

Morphosis Capital investește tichete în marja de 7 – 15 milioane euro.

Parteneriatul vizează expansiunea accelerată a amprentei La Cocoș pe teritoriul României, prin deschiderea unui număr de locații noi format din două cifre în următorii patru ani și vânzări de 1 miliard euro.

„După aproape un deceniu de activitate, am realizat că, pentru a ne dezvolta la nivel național, avem nevoie de investiții semnificative, fără de care extinderea ar putea dura peste 15 ani. Ca Fondator al lanțului La Cocoș, pot spune că această tranzacție ne oferă resursele financiare și expertiza necesare pentru a extinde rapid rețeaua cu un număr de locații format din două cifre în următorii patru ani.

Roșii trimise din România la peste 8.000 de km distanță CITEȘTE ȘI Roșii trimise din România la peste 8.000 de km distanță

Obiectivul nostru comun este să consolidăm poziția noastră de lider pe piața de retail alimentar din România”, a declarat Iulian Nica, Fondator și CEO, La Cocoș.

Rețeaua locală de retail La Cocoș a avut în 2023 afaceri de 974,3 milioane lei, de la 713,5 milioane lei în 2022, și un profit net de 19,2 milioane lei, de la 20,4 milioane lei în anul precedent.

Numărul de angajați a urcat la 615, de la 536 persoane.

În primăvară, La Cocoș a anunțat că se extinde și în Brașov, cu al 4-lea hipermarket din țară.

CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Startup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră în România. „Venim într-o țară recunoscută pentru mâncarea delicioasă și ospitalitate.”

Magazinul din Brașov este prima unitate anunțată oficial, ca parte a planului de dezvoltare a rețelei La Cocoș, ce prevede deschiderea a încă cinci magazine noi în 2024 și 2025. Supermarket La Cocoș este primul independent din sectorul alimentar din România care a realizat vânzări de aproximativ 1 miliard de lei în anul 2023 cu cele trei hipermarketuri, două în Ploiești și unul în București. 

Primul magazin a fost inaugurat în 2014 în Ploiești. După mai mulți ani de creștere, în anul 2019 a ajuns la vânzări de 54,4 milioane de euro doar cu magazinul din Ploiești, care avea la vremea respectivă o suprafață de 3.950 metri pătrați. A început planul de extindere mergând la București în noiembrie 2020, unde a deschis al doilea magazin situat în incinta Vitantis Shopping Center, cu o suprafață de aproximativ 11.400 metri pătrați. De asemenea, în noiembrie, dar trei ani mai târziu, în 2023, a fost inaugurată cea de-a treia unitate, tot în Ploiești, care are o suprafață de vânzare de aproximativ 13.000 metri pătrați, fiind și cel mai mare magazin din comerțul alimentar independent din România.

FOTO Samsung deschide prima sa cafenea în România CITEȘTE ȘI FOTO Samsung deschide prima sa cafenea în România

CEECAT Capital este un manager fonduri de private equity care investește în companii mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est și Turcia începând cu anul 2005.

CEECAT Capital, desprins în 2018 din ADM Capital și care a ieșit atunci din România, vânzându-și participația majoritară la producătorul de cărămidă Brikston Construction Solutions (fosta Ceramica Iași) către grupul austriac Leier, a revenit ulterior pe piața locală, preluând compania Modulo Decorative Solutions, furnizor de soluții pentru placare cu piatră decorativă, cu o fabrică în Turda, județul Cluj.

CEECAT operează din cinci birouri: Londra, Luxemburg, București, Istanbul și Almaty..

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity înființat în anul 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, care își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești în jucători regionali. 

Ultimul dușman al luxului: Reduceri de 40% pe site-urile chinezești de resale. Dewu, noua platformă unde se vinde lux ieftin CITEȘTE ȘI Ultimul dușman al luxului: Reduceri de 40% pe site-urile chinezești de resale. Dewu, noua platformă unde se vinde lux ieftin

Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, în timp ce fondatorii înșiși sunt cofinanțatori. Morphosis Capital investește în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro.

Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.

În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria

viewscnt
Afla mai multe despre
la cocoș
supermarket
brasov