În 2024, clienții au făcut tranziția de la un consum precaut, determinat de inflație și incertitudini economice, la un consum intenționat, în care cheltuielile sunt evaluate strategic, orientate spre valoare și aliniate cu prioritățile personale, spune, pentru Profit.ro, Georgiana Radu, membru în Consiliul de Conducere Lidl, Director Național de Achiziții și Marketing.
Potrivit raportului NIQ Mid-Year Consumer Outlook, citat de către aceasta, consumatorii sunt tot mai atenți la raportul calitate-preț, în timp ce procentul celor care resimt dificultăți financiare a scăzut la 32% comparativ cu anul anterior, semn al unei reziliențe economice în creștere.
“Un alt aspect esențial este creșterea interesului pentru produse locale și etice. Studiile recente arată că românii sunt tot mai preocupați de impactul achizițiilor produselor locale asupra economiei locale și a mediului.
Creșterea numărului de producători din România cu care lucrăm este o temă foarte importantă pentru noi. Am crescut numărul parteneriatelor de la an la an, iar în momentul de față avem peste 500 furnizori din țara noastră și căutăm în continuare extinderea numărului acestora.

Cu atât mai mult cu cât prospețimea este esențială pentru noi, iar pentru a asigura un lanț scurt de aprovizionare ce ne permite să oferim clienților produse proaspete și cu impact mai mic asupra mediului, avem nevoie de producători locali”, spune Georgiana Radu.
În plus, clienții caută și experiențe de cumpărare mai convenabile și adaptate nevoilor lor specifice, adaugă aceasta, iar tehnologiile precum inteligența artificială vor permite recomandări personalizate și oferte pe baza comportamentului anterior de cumpărare.
“Așadar, pe măsură ce clienții devin mai exigenți, căutând produse sustenabile, accesibile și aliniate cu valorile lor, retailerii care vor reuși să integreze aceste cerințe prin diversificarea portofoliului, optimizarea prețurilor și digitalizarea experienței de cumpărare, inclusiv prin aplicații personalizate, vor avea un avantaj competitiv semnificativ”, precizează Directorul Național de Achiziții și Marketing din cadrul Lidl România.

Georgiana Radu observă și o tendință de creștere a vânzării produselor aflate în promoție, atât la nivelul întregii piețe, cât și în cadrul Lidl și citează un studiu realizat de NielsenIQ, care relevă că în trimestrul 4 din 2024, 26% din totalul vânzărilor de FMCG din retailul modern au fost generate de produse aflate la promoție, înregistrând o ușoară creștere față de perioada similară din 2023.
“De asemenea, 80% dintre cumpărători s-au declarat dispuși să schimbe marca produsului sau magazinul pentru a beneficia de oferte avantajoase”, mai spune aceasta, adăugând că promoțiile joacă un rol esențial și în strategia de business a Lidl România.

“În 2024 am crescut cu 7% numărul articolelor în promoție comparativ cu anul anterior. Avem săptămânal o medie de 240 de articole promoționale. Săptămânal, în zilele de luni și joi, dar și în zilele de weekend, le oferim clienților noștri promoții și oferte avantajoase, cărora li se adauga și ofertele prin intermediul aplicației Lidl Plus”, afirmă ea.
Georgiana Radu observă și o orientare a consumatorilor tot mai mult către semipreparatele refrigerate, în detrimentul celor congelate.
“Pentru a răspunde acestor cerințe, am extins constant această categorie, adăugând noi produse în portofoliul nostru. Anul trecut, am introdus ciorbe gata preparate și am diversificat oferta de prăjituri și dulciuri. De asemenea, continuăm să adăugăm noi produse pentru a răspunde cerințelor tot mai ridicate ale consumatorilor. Pe segmentul ready-to-eat, produsele din pește au cea mai mare pondere, urmate de salate, produse tartinabile, convenience și cofetărie”, mai spune ea.

80% din sortimentul Lidl permanent este reprezentant de marcă proprie, acesta fiind și modelul de business al companiei. Astfel că, cea mai mare parte din cifra de afaceri provine din acest segment.
La începutul anului, compania a anunțat că va extinde până în 2030, la nivel internațional, cu 20% față de 2023 ponderea alimentelor pe bază de plante disponibile, precum sursele de proteine pe bază de plante, cerealele integrale, fructele și legumele.
În 2025, discounterul german Lidl, parte din grupul Schwarz, liderul pieței de retail locală, după cifra de afaceri din 2023, ultimul an pentru care există date financiare disponibile, va deschide 37 de magazine noi, 12 fiind deja inaugurate, accelerând astfel expansiunea pe piața locală.