Discounterul german Lidl, parte din grupul Schwarz, liderul pieței de retail locală, după cifra de afaceri din 2023, ultimul an pentru care există date financiare disponibile, accelerează expansiunea în 2025, triplând numărul de magazine pe care vrea să le deschidă comparativ cu anul anterior.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2023, Lidl a avut afaceri de 21,7 milioane de lei, fiind al patrulea an la rând liderul pieței de retail locală.
Anul trecut, compania a inaugurat 12 magazine noi, în Zalău, Sânnicolau Mare, Târgu Mureș, București, Sibiu, Râșnov, Beiuș, Timișoara, Măgurele, Vladimirescu, Brașov și Râmnicu Vâlcea, ajungând la finalul lui 2024 la o rețea de 365 de magazine.
„Într-un an marcat de volatilitate economică, schimbări fiscale, conflicte regionale și tensiuni politice interne și internaționale, am reușit să depășim cu succes provocările întâmpinate”, spune, pentru Profit.ro, Irina Mușan, membru în Consiliul de Conducere Lidl, Director Național Servicii Centrale și Expansiune, adăugând că 2024 a fost pentru companie un an cu realizări foarte bune, atât în ceea ce privește rezultatele financiare ale companiei, cât și consolidarea businessului.

„Am continuat să ne consolidăm echipa, am continuat investițiile strategice în România și am extins rețeaua de magazine, aducând produsele cu cel mai bun raport calitate - preț în noi comunități din țară. Aceste realizări s-au reflectat în rezultate financiare solide și în consolidarea business-ului, rețeaua noastră numărând 365 de magazine la finalul anului calendaristic 2024”, spune aceasta.
În 2025, Lidl va accelera expansiunea în România, urmând să inaugureze încă 37 de magazine până la finalul anului.
„În primele 2 luni ale acestui an am deschis deja 12 magazine, iar până la finalul anului scopul nostru este să deschidem, în total, 37 de magazine.
Pentru a susține strategic și operațional această accelerare, mizăm pe o flexibilizare a strategiei noastre de expansiune și construcții, pe intrarea în suburbiile dezvoltate în apropierea marilor orașe, precum și în orașele mici”, precizează aceasta.

Până în 2030, retailerul german vrea să ajungă la o rețea de 565 de magazine la nivel național, dat fiind potențialul țării și economia în dezvoltare.
„România rămâne o piață locală cu potențial, având o economie competitivă și în continuă dezvoltare.
Până în 2030 ne propunem să mai deschidem 200 noi magazine, fața de anul de referință 2024, obiectiv ce vine în același timp cu o serie de investiții semnificative în infrastructura logistică, în optimizarea clădirilor și în îmbunătățirea experienței de cumpărături a clienților în magazinele noastre.
Rămânem fermi în ceea ce privește obiectivul nostru de dezvoltare a operațiunilor în România, țara noastră reprezentând o piață strategică, esențială pentru întregul grup”, precizează Irina Mușan, adăugând că planul companiei de diversificare a rețelei include și adaptarea suprafeței magazinelor.

În continuare, Lidl se va concentra și pe inaugurarea de magazine de mari dimensiuni, de 1.400–1.700 mp, dar și de unități mai mici, cu suprafețe de vânzare de 1.100 mp.
„În ceea ce privește tipologia magazinelor, ne orientăm către formate variate: fie locații cu sală de vânzare la parter, fie magazine cu parcare la parter și sală de vânzare la etaj, acolo unde terenul este mai mic, dar dorința noastră de a oferi cât mai multe locuri de parcare, la fel de mare.
De asemenea, clienții vor vedea magazine integrate în clădiri existente, cum ar fi la parterele unor clădiri de birouri, locuințe sau spații comerciale pe două etaje, în mall-uri sau parcuri de retail”, anunță aceasta.
Bugetul de investiții va merge și în 2025 către expansiunea rețelei, dar și către modernizarea, digitalizarea și optimizarea infrastructurii companiei.

Lidl are 6 centre regionale la nivel național, ultimul fiind inaugurat la începutul anului 2023, în comuna Fundeni, județul Călărași, care este și cel mai mare din portofoliul său.
„Centrele logistice joacă un rol esențial în susținerea expansiunii rețelei noastre, într-un mod eficient, fiecare centru având capacitatea de a deservi între 50 și 70 de magazine. Extinderea capacității logistice într-un mod sustenabil reprezintă un pilon fundamental pentru noi, care asigură alocarea unui număr optim de magazine pentru fiecare depozit, eficientizarea rutelor de aprovizionare și reducerea impactului asupra mediului, prin diminuarea distanței dintre depozite și magazine”, mai spune Irina Mușan.