Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a început controalele specifice în toată țara, înaintea Paștelui, pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Aceste verificări vor fi făcute de medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).
ANSVSA precizează, într-un comunicat de presă, că aceste controale au ca scop verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.). De asemenea, vizează monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară, precum și controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc), scrie News.ro.

Controalele se vor desfășura între 19 martie – 19 aprilie 2025, înaintea Paștelui Catolic și a celui Ortodox).
În această perioadă, la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, iar consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor, la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.
Potrivit ANSVSA, mieii vor putea fi sacrificați doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, cu respectarea normelor de igienă și bunăstare animală. Transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare. Funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 – 17:00. În zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
De asemenea, carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător. Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare. Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată, iar carnea obținută în centrele temporare trebuie marcată cu ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

Ouăle și produsele din ouă vor putea fi vândute doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar. Transportul acestora trebuie făcut în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, cu asigurarea condițiilor de temperatură și igienă corespunzătoare. Ouăle trebuie marcate conform legislației și supuse examenului ovoscopic. Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
În privința lapteui și a produselor lactate, ANSVSA a stabilit că laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar, brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării, iar comercializarea trebuie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. De asemenea, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
Peștele și produsele din pește trebuie păstrate la temperaturi adecvate, etichetate corespunzător, și vândute doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. De asemenea, trebuie verificat dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu au paraziți vizibili, iar gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie obținută din apă potabilă și menținută pe durata expunerii la vânzare.
La fel, alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc vor fi vândute doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară. Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, inspectorii ANSVSA vor intensifica controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală.
„Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora. Inspectorii sanitar-veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor”, precizează ANSVSA în comunicatul citat.
Conform aceleiași surse, pentru eficiență, ANSVSA va colabora cu instituții locale și naționale (Primării, Consilii Județene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de inspecție și control.
ANSVSA avertizează că în cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitar-veterinare, cei care nu respectă toate aceste măsuri vor fi sancționați inclusiv cu suspendarea activității unității, pe lângă sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Inspectorii ANSVSA îndeamnă consumatorii să cumpere produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară.