Prețul ouălor a crescut cu 25% în Spania. Explicația fenomenului

Agribusiness   
Prețul ouălor a crescut cu 25% în Spania. Explicația fenomenului

Așa-numita „criză a ouălor” declanșată de gripa aviară în SUA începe să își facă simțită prezența și în Spania. În această dimineață, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din această țară a publicat un comunicat în care anunță că, potrivit datelor colectate de organizație, prețul acestui produs în supermarketuri a crescut cu până la 25,2% în ultimele două săptămâni.

OCU atribuie creșterea unui preț mai mare la origine, „care nu are o explicație clară legată de o majorare a costurilor de producție și care ar putea reflecta o mișcare speculativă din cauza dificultăților prin care trece piața din SUA”. Totuși, trebuie menționat că, în prezent, SUA nu se află pe lista principalelor destinații ale exporturilor europene de ouă, scrie ABC.

Urmărește-ne și pe Google News
Rezervele de apă din Banat au căzut la un nivel alarmant CITEȘTE ȘI Rezervele de apă din Banat au căzut la un nivel alarmant

Indiferent de acest aspect, administrația americană a început contacte cu țări europene pentru a le solicita să își mărească exporturile către SUA, o situație echivalentă cu solicitarea unei „trăguri” în războiul tarifar declanșat de aceeași administrație. Potrivit datelor Federației Oficiului Agricol al Statelor Unite, de la începutul epidemiei în 2022, peste 130 de milioane de păsări de curte au murit în acea țară; piața este tensionată, iar prețul a explodat, depășind patru dolari pe duzină, scrie G4Food.ro.

Potrivit OCU, cea mai mare parte a scumpirii se referă la ouăle de categoria M, cele mai ieftine din supermarket, care au ajuns la 2,6 euro pe duzină (acum două săptămâni costau între 2,07 și 2,10 euro). În cazul ouălor L, prețurile au crescut în medie cu 15,4%, deși această variație diferă în funcție de tipul de ou. Creșterea este mai mare în cazul ouălor de găini crescute libere, cu 20,2%, urmate de ouăle de tip „camperos” (16%) și cele ecologice (6,8%).

Trebuie menționat că acest aliment a înregistrat o scumpire de 1,3% de la începutul anului și de 3,8% la nivel anual (februarie 2025 față de februarie 2024), potrivit datelor Institutului Național Spaniol de Statistică (INE). Rămâne de văzut dacă fluctuația semnalată de OCU se va reflecta în datele oficiale, care până acum arată o creștere moderată și care, de altfel, a avut loc și la începutul anului trecut, fiind astfel una sezonieră.

Până în prezent, Spania a fost ferită de gripa aviară care afectează și Europa, însă OCU se teme că impactul acestei crize pe rețelele sociale va influența și mai mult prețurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
pret
spania