VIDEO Ciucă vrea să transforme sediul Guvernului în muzeu și să mute toate instituțiile statului lângă Parlament. ”Vom avea legislativ, executiv și justiție în același loc”

VIDEO Ciucă vrea să transforme sediul Guvernului în muzeu și să mute toate instituțiile statului lângă Parlament. ”Vom avea legislativ, executiv și justiție în același loc”
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:35

Liderul PNL, candidat pentru funcția de președinte al României, Nicolae Ciucă, a prezentat,viziunea sa pentru Capitală, iar printre propunerile sale se numpr mutarea sediului Guvernului de la Palatul Victoria și transformarea clădirii în muzeu. O altă propunere a lui Nicolae Ciucă se referă la mutarea Guvernului în Casa Științei, unde acum funcționează instituții de cercetare ale Academiei, și a tuturor ministerelor alături, inclusiv a viitorului Cartier al Justiției.

”Vreau să mutăm toate ministerele aici cu Guvernul. Astea sunt împrăștiate peste tot în oraș. Inclusiv Cartierul Justiției, pentru că vom avea legislativ, executiv și justiție toate în același loc”, a declarat liderul PNL.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul evenimentului, Ciucă l-a avut alături pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care îi susține planurile.

Liderul și candidatul PNL propune mutarea Guvernului și a ministerelor care nu își au sediul în zona Palatului Parlamentului în zona Pieței Constituției, urmând ca, potrivit viziunii sale, Palatul Victoria să devină muzeu, iar sediile ministerelor să revină universităților. El spune că viitorul sediu ar putea fi denumit „Palatul Guvernului” și se va afla în apropierea Palatului Parlamentului. 

După cum a relatat Profit.ro, clădirea în care se află sediul Guvernului, Palatul Victoria, va intra de anul următor în reabilitare, iar întreg aparatul guvernamental se va muta în Palatul Parlamentului. Executivul se va stabili, cât timp au loc lucrările, în corpul B3, într-un spațiu cu o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați.

ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale

Proiectul prezentat de Ciucă include și așa-numitul cartier al justiției, spunând că acesta poate fi mutat în aceeași zonă din apropierea Parlamentului, între sediile Executivului și Legislativului.

Guvernul a aprobat în 2019 ca Ministerul Justiției să contracteze avansul de la 2,5 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru activitățile preliminare realizării proiectului "Cartierul pentru justiție". În 2018, Profit.ro a relatat că ministerul obținuse acordul de principiu al Executivului în acest sens.

În septembrie 2018, tot prin decizia Guvernului, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei stabiliseră crearea unui grup de lucru comun, în cadrul căruia să rezolve mai rapid problema exproprierilor în interes public și începerea proiectului imobiliar ”Esplanada”.

TABEL Câți muncitori străini sunt acum în România, după 3 ani în care Guvernul a acordat sute de mii de permise de muncă. Mulți pleacă însă rapid în alte țări UE și își lasă angajatorul \ CITEȘTE ȘI TABEL Câți muncitori străini sunt acum în România, după 3 ani în care Guvernul a acordat sute de mii de permise de muncă. Mulți pleacă însă rapid în alte țări UE și își lasă angajatorul "cu ochii în soare"

Nicolae Ciucă avansează de asemenea ideea amenajării unui parc, parcul Arsenalului, în zona în care se află Palatului Parlamentului, pe o suprafață de 30 de hectare, în apropierea Bibliotecii Naționale și a parcului Izvor.

Fostul premier, candidat acum la președinție, mai spune că după mutarea Guvernului în clădirea Casei Științei și după construirea Cartierului Justiției, „în interiorul acestui ansamblu de clădiri va putea fi realizată o piață, un spațiu public, o agora civică”, pe un spațiu „generos”.

Ciucă își asumă de asemenea demolarea zidurilor din jurul Palatului Parlamentului.

„Avem zidurile de jur împrejurul Parlamentului. Este un proiect pe care ni-l asumăm ca aceste ziduri să dispară și să se rupă această barieră între cetățeni și Parlament pe de o parte. De cealaltă parte, este vorba de deschiderea care se oferă pentru realizarea tuturor acestor obiective, în mod deosebit cel prin care se leagă parcul Izvor și de creează parcul Arsenalului”, a subliniat Nicolae Ciucă în prezentarea proiectului său pentru București.

Ciucă dorește de asemenea înființarea unui centru de business denumit City București.

Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrări CITEȘTE ȘI Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrări

Întrebat dacă a făcut o analiză referitoare la costurile necesare implementării planului său, Ciuc a răspuns că nu a făcut calculele, acestea urmând a fi realizate după ce va exista o asumare comună, a Președinției, Guvernului și Primăriei Capitalei cu privire la acest plan.

Ciucă spune că proiectul ar trebui derulat sub patronajul președintelui țării și să se deruleze pe o perioadă de zece ani

La rândul său, Nicușor Dan a catalogat proiectul lui Ciucă drept unul „și foarte coerent, și foarte curajos”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciucă
capitala
bucurești
guvern
muzeu