FOTO Familia italiană Montipò propune o nouă variantă pentru clădirea de birouri cu arhitectură socialistă din polul milionarilor români

FOTO Familia italiană Montipò propune o nouă variantă pentru clădirea de birouri cu arhitectură socialistă din polul milionarilor români

Clădirea de birouri veche vizată de proiect se vede pe fundal. În plan apropiat este turnul de birouri din cadrul @expo

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 9 sep 2024

Compania Ro Naturstein, care deține circa 50 de proprietăți importante în zone centrale ale Bucureștiului, a revenit asupra proiectului pe care l-a propus în urmă cu trei ani în locul clădirii de birouri, cu arhitectură socialistă, pe care o deține în zona Expoziției din București. Nu mai vrea să demoleze clădirea, ci să o consolideze, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Familia Montipò a intrat pe piața imobiliară românească în anul 2003 prin intermediul companiei italiene Montipò Trading, care, alături de omul de afaceri Grigore Miu, deține firma românească Ro Naturstein. Gianfranco Montipò, acționarul majoritar al Montipò Trading, a fost printre principalii acționari ai Banco Popolare di Novara și proprietarul echipei de fotbal Novara Calcio la mijlocul anilor `90, conform presei italiene.

INFOGRAFIC Închirierile în regim hotelier din București - evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Închirierile în regim hotelier din București - evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică
Urmărește-ne și pe Google News

În 2019, familia Montipò a renunțat la activitatea de construcții care a consacrat-o în regiunea italiană Piemont și s-a concentrat pe activități imobiliare. Investitorul a acumulat la începutul anilor 2000 aproximativ 50 de imobile în București: clădiri de birouri, spații comerciale, terenuri neconstruite, case de patrimoniu și apartamente.

Acum, Ro Naturstein vizează consolidarea, supraetajarea, extinderea, modificarea interioară, extinderea subsolului, remodelarea fațadelor și schimbarea funcțiunii clădirii de birouri cu arhitectură socialistă în care funcționează Institutul de Studii și Proiectări pentru Construcții pentru Agricultură și Industrie Alimentară.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania


În noua varianta, clădirea ar trebui să capete o funcționalitate mixtă de comerț, birouri, servicii și locuințe colective, iar regimul de înălțime final să fie de 3 subsoluri, parter, 13 etaje, plus etaj tehnic.

Mai exact, investitorul a renunțat la varianta propusă anterior, care urmărea desființarea clădirii de birouri cu 8 etaje de pe Bulevardul Expoziției 1K. În noua variantă propune doar desființarea parțială a centralei termice și a anexelor.

FOTO One United Properties începe lucrările la hotelul Mondrian București, de lângă Ateneul Român CITEȘTE ȘI FOTO One United Properties începe lucrările la hotelul Mondrian București, de lângă Ateneul Român

De asemenea, tot în varianta anterioară se dorea construirea în loc a 6 corpuri de clădiri cu locuințe, birouri și spații comerciale cu înălțimi variabile de la unu la 16 etaje și 3 niveluri subterane pentru parcări. Investitorul are aprobat pentru acest proiect un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite dezvoltarea unor construcții cu o suprafață de circa 27.000 de metri pătrați.


Terenul de 9.221 de metri pătrați de la această adresă a fost scos la vânzare, în trecut, cu un preț de 12,19 milioane euro, însă anunțurile au fost retrase de pe piață.

EXCLUSIV Immofinanz discută cu cel mai mare distribuitor independent de motorină vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz discută cu cel mai mare distribuitor independent de motorină vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România

Acest lot a făcut parte dintr-un teren mai mare, din care, în toamna anului 2017, s-au vândut 11.600 de metri pătrați către dezvoltatorul belgian Atenor, contra sumei de circa 10 milioane de euro. Atenor a finalizat, de curând, aici complexul de birouri @Expo, care găzduiește, printre altele, sediile Gameloft și ale diviziei mobile Telekom.

Ro Naturstein mai are în proces de autorizare și un teren de 6.840 de metri pătrați pe care îl deține lângă complexul comercial Flora, pe strada Tipografilor nr. 32. Și această proprietate a fost scoasă la vânzare, cu un preț de 6,2 milioane de euro, însă anunțul a fost retras de pe piață, și poate susține construcții cu o suprafață de circa 21.000 de metri pătrați și o înălțime de 18 etaje.

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale unui nou proiect uriaș. Turn cu peste 200 de apartamente premium marca One United CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale unui nou proiect uriaș. Turn cu peste 200 de apartamente premium marca One United

În vara anului 2020, familia Montipò l-a mandatat pe Grigore Miu, printre altele, să negocieze cu orice terț în vederea vânzării de către Ro Naturstein a imobilelor terenuri și/sau construcții aflate în partimoniul societății.

Ambele terenuri au proiecte semnate, încă din anul 2007, de arhitectul Lilian Captari, pe care le puteți vedea mai jos.

Terenurile investitorului sunt amplasate într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.

Cel mai recent proiect imobiliar finalizat de Ro Naturstein este V62-6 de lângă parcul Ioanid din centrul Bucureștiului. Acest proiect a fost construit, de fapt, în anul 2006 și inițial gândit ca bloc cu apartamente premium. În perioada 2008-2010 a fost reconfigurat și utilizat ca sediu pentru birourile grupului MediaPro/Mediafax. În anul 2018 a fost refăcut proiectul arhitectural pentru a primi din nou destinație rezidențială, rezultând 40 de apartamente finalizate în octombrie 2020, care s-au comercializat cu prețuri începând de la 140.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
montipò
ro naturstein
grigore miu