Familia antreprenorială Mariana și Lucian Pintilie, care gestionează o rețea de benzinării în Focșani și în județul Vrancea, a inițiat primul său proiect rezidențial pe cont propriu de pe piața imobiliară bucureșteană, după ce a dezvoltat alături de omul de afaceri Daniel Dumitru Sava circa 2.000 de apartamente în sudul Capitalei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Mariana și Lucian Pintilie (51 de ani, respectiv 52 de ani) dețin rețeaua de benzinării Lupinocom International, cu stații în Focșani și la nivelul județului Vrancea, cu o cifră de afaceri de 16,5 milioane de euro și un profit de 3,1 milioane euro în 2023. Prin aceeași firmă administrează și depozite de materiale de construcții din același județ.
Cei doi antreprenori s-au asociat cu Daniel Sava, proprietarul Edildanconstruct, unul dintre principalii constructori din Focșani, și împreună au dezvoltat prima etapă a ansamblului rezidențial Grand Kristal de lângă fosta platformă industrială Vulcan din sudul Bucureștiului, adică 22 de blocuri cu 2.000 de apartamente, pe care le-au finalizat și vândut în 2023.
Anul trecut, Daniel Sava a decis să continue etapa a doua de dezvoltare a proiectului pe cont propriu, care va cuprinde la final 1.400 de apartamente și 13 vile.
Recent, familia Pintilie a cumpărat de la omul de afaceri Horia Culcescu, proprietarul fostelor sere Berceni, un teren cu o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați pe care planifică primul său ansamblu rezidențial realizat pe cont propriu în București și care va fi parte din faza a doua de dezvoltare a Metalurgiei Park, complex în care este planificată construcția a 2.500-3.000 de apartamente noi.
Pe terenul cumpărat, familia Pintilie își propune să înceapă în această vară construcția a două blocuri cu 7 etaje și un număr de 188 de apartamente și un corp subsol între cele două imobile cu destinația de parcaj, pentru 78 de mașini. În total sunt planificate 211 locuri de parcare, majoritatea la supraterane, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Noul ansamblu rezidențial va mărgini pe o latură parcul Tudor Arghezi și pe o altă latură noul ansamblu Vienna Parkside Residence, primul proiect rezidențial local al fondului austriac Core Value Capital, proprietarul unuia dintre cele mai mari parcuri solare din România.
Vânzarea noului proiect este asigurată de echipa companiei imobiliare Sud Rezidențial, coordonată de Cătălin Grigore.
Familia Pintilie mai construiește două blocuri cu apartamente și în Focșani, potrivit surselor Profit.ro.
Compania Pinimob Expres, prin intermediul căreia familia Pintilie dezvoltă proiectul rezidențial din București, a raportat în 2023 o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro și un profit net de peste 3 milioane de euro.
Fostele sere Berceni, pe care se va construi complexul rezidențial, s-au întins pe o suprafață de teren de circa 50 de hectare împărțite în două de Bulevardul Metalurgiei. Omul de afaceri Horia Culcescu, finul lui George Becali, a încasat din vânzarea acestor terenuri peste 75 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Pe jumătate din acest teren, mai mulți dezvoltatori imobiliari români au construit și vândut 5.000 de apartamente sub brandul general Metalurgiei Park Residence.
Din cealaltă jumătate, Lidl a cumpărat, cu 2,37 milioane de euro, un hectar și a deschis în 2017 un supermarket. Lângă acesta, Kaufland a plătit 7,6 milioane de euro pentru 2,5 hectare și a inaugurat un nou hipermarket. În principal, dezvoltatorii din prima etapă a complexului rezidențial au revenit cu achiziții și în etapa a doua. Astfel, cumpărătorii restului de teren sunt: Galaxy Residence, Galaxy Plus Residence, Studio Plus Ideal Residence, Primera Residence și Top House Residence, plus fondul austriac Core Value Capital.
Vânzările de case și apartamente au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut anul trecut cu 6,6% mai multe locuințe comparativ cu 2023, potrivit unei analize realizată de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.
Astfel, aproape 169.000 de unități rezidențiale au fost tranzacționate în 2024 în România, în timp ce numărul locuințelor vândute în București și Ilfov, cea mai mare piață regională a țării, au depășit 60.000 de unități, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).