Familia omului de afaceri Amir Krenzia, care a co-fondat producătorul de dulciuri Alka, intenționează să intre pe piața imobiliară cu un proiect rezidențial de anvergură amplasat în apropierea fabricii sale din nordul Bucureștiului, o zonă în plină dezvoltare care a atras plasamentele imobiliare a o serie de antreprenori reputați, precum Dan Șucu, Raul Doicescu, Horia Ciorcilă sau Vasile Armenean, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
O companie a familiei Krenzia analizează acum detaliile legate de actele necesare construirii unui ansamblu rezidențial cu blocuri care pornesc de la înălțimi de 4-5 etaje și ajung până la 11 etaje, pe un teren de circa 22.000 de metri pătrați amplasat în apropierea Petrom City din Străulești și a fabricii de dulciuri Alka.
Pentru realizarea unui proiect în acest loc, investitorii trebuie să promoveze un Plan Urbanistic de Detaliu. Proiectele edificate în zonă au obținut un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,3-2,5 ceea ce înseamnă că familia Krenzia ar putea dezvolta în Străulești un proiect cu circa 500 de apartamente, potrivit surselor Profit.ro, care mai spun că investitorul nu intenționează să vândă proiectul.
Acesta ar fi primul proiect rezidențial derulat de familia Krenzia.
![Alka își pune panouri fotovoltaice pe acoperișul fabricii din București](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21860297/1/alfers.jpg?width=151)
Viitorul proiect al proprietarilor Alka s-ar învecina cu ansamblul rezidențial The Level, pe care dezvoltatorul Redport Capital îl construiește alături de Dan Șucu.
În jurul Petrom City sunt în diverse etape de dezvoltare o serie de ansambluri rezidențiale cu un total de peste 4.000 de apartamente. Prețurile de vânzare a locuințelor noi din această zonă sunt în jurul a 1.600 – 1.700 euro/metru pătrat. În pregătire mai este un ansamblu rezidențial cu circa 700 de apartamente al ungurilor de la Cordia, unul cu 570 de apartamente dezvoltat de antreprenorul Lucian Azoiței prin Forty Management, unul cu circa 500 de apartamente dezvoltat de compania cu capital turc Synergy Construct, și un altul, cu o mărime similară, dezvoltat de constructorul ungar Kesz. Redport Capital, controlat de avocatul Cosmin Savu-Cristescu, alături de Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, deține terenuri în zona Străulești pentru peste 2.000 de apartamente. Compania de transport produse petroliere Transpeco, una dintre principalele afaceri ale familiei lui Cristian Borcea, pregătește și ea dezvoltarea unui ansamblu cu peste 270 de apartamente premium în locul autobazei sale de lângă Petrom City.
Antreprenorul sucevean Vasile Armenean, fondator al producătorului de înghețată Betty Ice, în parteneriat cu Remus Aurel Bența, proprietarul producătorului de materiale de finisaje pentru construcții Daw Bența, lucrează și ei la un proiect rezidențial cu 300 de apartamente, iar lângă ei are un proiect și clujeanul Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania.
Fabrica Alka din Străulești a fost inaugurată în 1994 și a fost prima din România care a produs și distribuit cafea măcinată ambalată, vidată și în pliculețe. Acum se produc aici branduile Alka precum Prăjitura Casei, Alfers și Alka Biscuiți.
![CONFIRMARE VIDEO&FOTO Celebrul restaurant „Doi Cocoși”, cu o istorie de peste 100 de ani - demolat. Mesajul proprietarilor. Ce va fi construit în loc](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33219/21876071/3/doi-cocosi.jpg?width=151)
În 2019, Alka a mai deschis o fabrică și în Ploiești, în urma unei investiții de peste 25 de milioane de euro, în care sunt produse branduri precum Toortitzi, Soocitzi și Meteoritzi.
Companiile de producție și distribuție ale grupului Alka au raportat în 2023 o cifră de afaceri cumulată de circa 106 milioane euro, în creștere cu circa 34% față de anul anterior, și un profit net de 8,5 milioane euro și au aproape 1.000 de angajați.
În 2017, Profit.ro a anunțat că fondatorul Alka, omul de afaceri Amir Krenzia, care deținea întregul pachet de acțiuni al companiei, și-a cesionat întreaga participație către Amka Industries Holding, un vehicul înregistrat în Elveția. El și-a transferat acțiunile atât la firma Alka SRL, cât și la Alka Trading, în valoare nominală totală de aproape 50 milioane lei.
![EXCLUSIV FOTO Cambridge School of Bucharest revine în celebra casă Maria Lahovary. Fondatorii Sensiblu au cumpărat monumentul istoric de la urmașii lui Fathi Taher](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33219/21892190/1/lahovary1.jpg?width=151)
În 2010, Amir Krenzia a vândut brandul de semințe prăjite Nutline, care deținea peste 50% din piață, companiei germane Intersnack, într-o tranzație estimată la circa 10 milioane de euro.
Piața de snacksuri și gustări din România a avut o creștere constantă în ultimii ani, estimată la aproximativ 400 milioane euro în 2023. Creșterea a fost impulsionată în mare parte de gustările sărate, biscuiți și dulciuri, reflectând schimbările în stilul de viață al consumatorilor, care optează din ce în ce mai mult pentru gustări între mese.
În continuare, se estimează că piața va continua să crească cu o rată anuală de 3-5% în următorii ani, pe măsură ce inovațiile în produse și noile tendințe de consum își fac loc, potrivit unui raport Euromonitor.