Cu doar 10 zile înainte de intrarea în vigoare a interdicției TikTok în Statele Unite, organizația nonprofit Project Liberty, fondată de omul de afaceri Frank McCourt, a anunțat că a înaintat o propunere pentru achiziționarea platformei de socializare de la compania chineză ByteDance, transmite CNBC.
Inițiativa, cunoscută sub numele de ”The People’s Bid for TikTok” (Oferta Poporului pentru TikTok), urmărește restructurarea aplicației pe o platformă deținută de americani și pune accent pe siguranța digitală a utilizatorilor.
”Am înaintat o propunere către ByteDance pentru a concretiza viziunea Project Liberty asupra unui TikTok reinventat – construit pe o tehnologie americană care pune oamenii pe primul loc. Astfel, platforma poate rămâne activă fără a se baza pe algoritmul actual al TikTok, evitând interdicția, iar milioane de americani pot continua să o folosească”, a declarat McCourt într-un comunicat.
Un purtător de cuvânt al Project Liberty a confirmat că ByteDance a primit oferta, dar nu a oferit detalii financiare, scrie News.ro.
Curtea Supremă a SUA urmează să audieze argumentele legate de interdicție, care a fost promulgată în lege de președintele Joe Biden în aprilie.
ByteDance a refuzat în repetate rânduri să vândă TikTok și a contestat legalitatea legii pe baza Primului Amendament.
Cazul a fost analizat de mai multe instanțe, iar Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia a decis, pe 6 decembrie, în favoarea legii, argumentând că motivele de securitate națională ale guvernului sunt suficient de convingătoare.
Într-un document depus la instanță pe 9 decembrie, TikTok a estimat că interdicția ar provoca pierderi de 1,3 miliarde de dolari în venituri și câștiguri pentru micile afaceri și creatorii de conținut din SUA, într-o singură lună, afectând peste 7 milioane de utilizatori care folosesc platforma în scopuri comerciale.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie pregătită - Minivacanță pentru români în preajma alegerilor prezidențialeProject Liberty propune transformarea TikTok într-o platformă open-source, oferindu-le utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, conform misiunii organizației de a construi un internet mai echitabil și centrat pe utilizatori.
Inițiativa este sprijinită de grupul de investiții Guggenheim Securities și firma de avocatură Kirkland & Ellis, având susținători precum Kevin O’Leary, inventatorul World Wide Web-ului, Tim Berners-Lee, și mai mulți avocați pentru siguranță digitală.
Miliardarul american Frank McCourt, proprietarul clubului Olympique de Marseille, a vorbit prima dată despre achiziția TikTok în vara lui 2024. Atunci, acesta a spus că se gândește să cumpere TikTok pentru a salva internetul din ghearele marilor rețele de socializare, care, în opinia sa, distrug societatea și pun copiii în pericol. Cunoscut în Statele Unite ca fost proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, magnatul imobiliar se revoltă de ani de zile împotriva dominației giganților din domeniul tehnologiei care „ne manipulează”