Premiul Nobel pentru Chimie - pentru cercetări asupra proteinelor cu ajutorul inteligenței artificiale

Premiul Nobel pentru Chimie - pentru cercetări asupra proteinelor cu ajutorul inteligenței artificiale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:25

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2024, jumătate lui David Baker ”pentru proiectarea computațională a proteinelor” și jumătate, în comun, cercetătorilor Demis Hassabis și John M. Jumper ”pentru predicția structurii proteinelor”.

Cei trei oameni de știință au folosit inteligența artificială pentru a ”sparge codul” aproape al tuturor proteinelor cunoscute, denumite, ”instrumentele chimice ale vieții”, explică CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Valea Jiului: Tranziția de la cărbune la energie verde, susținută de peste 2 miliarde euro. România - plan să renunțe complet la cărbune CITEȘTE ȘI Valea Jiului: Tranziția de la cărbune la energie verde, susținută de peste 2 miliarde euro. România - plan să renunțe complet la cărbune
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comitetul l-a premiat pe David Baker pentru că a finalizat ”misiunea ​​aproape imposibilă de a construi tipuri complet noi de proteine”, iar pe Demis Hassabis și John Jumper pentru dezvoltarea unui model AI pentru a prezice structurile complexe ale proteinelor, scrie.BiziDay

Este a treia distincție acordată săptămâna aceasta, după cele pentru Medicină și Fizică. În zilele următoare va fi acordat Premiul Nobel pentru Literatură, apoi pentru Pace și Economie.

viewscnt
Afla mai multe despre
premiul nobel pentru chimie
ai