Furnizorul de tehnologie și echipamente pentru centre de date Tema Energy mizează în acest an pe o cifră de afaceri de 8,5 – 9 milioane de euro, de la 7,5 milioane de euro anul trecut. Marii investitori din domeniu se pregătesc să facă primii pași pentru dezvoltarea de centre de date, potrivit companiei, astfel că acest domeniu va înregistra creșteri puternice, de 20-30% pe an.
“Ne așteptăm la o creștere a cifrei de afaceri având în vedere numărul semnificativ de proiecte de tip Data Centere, Power systems, infrastructuri și echipamente pentru rețelele de telefonie, infrastructuri critice lansate în piață la finalul anului trecut și în primele luni ale lui 2021. Sigur, rezultatele finale vor depinde și de evoluția pandemiei, și de eventuale întârzieri care ar putea fi provocate de restricțiile sau posibilele îmbolnăviri de coronavirus în rândul angajaților, furnizorilor și clienților”, a declarat pentru Profit.ro Mihai Manole, managing partner Tema Energy.
El este optimist cu privire la atingerea obiectivelor (afaceri cuprinse între 8,5 și 9 milioane de euro, în functie de cum vor evolua proiectele și licitațiile la care s-a înscris compania), ținând cont de ritmul vaccinărilor și relaxarea condițiilor, desi anul trecut a fost unul foarte dificil, cu restricții și întârzieri ale proiectelor.
Piața centrelor de date, reprezentând doar infrastructura non-IT din aceste facilități, respectiv sistemele electrice, de climatizare sau de securitate, instalații și monitorizare, era estimată în urmă cu 2-3 ani la 20 de milioane de euro, dar pandemia COVID a accelerat adoptarea cloud-ului și a infrastructurilor digitale, cu atât mai mult în România, o piață de dimensiuni reduse în domeniu.
“Nevoia este încă ridicată, iar marii investitori, atât locali, cât și internaționali, abia urmează să facă primii pași în dezvoltarea de centre de date în orașele mari din România”, spune Manole.
Creșterea pieței va fi susținută, pe de o parte, de planurile investitorilor pentru lansarea de unități de dimensiuni mari și medii, cu fonduri europene sau finanțare proprie, cât și de autoritățile publice, care încearcă să ofere servicii electronice și digitalizare. Aceste servicii au nevoie de o infrastructură IT performantă, implicit centre de date moderne, eficiente energetic și sigure în funcționare.
CITEȘTE ȘI Afacerile online: creștere sau stagnare?Anul trecut, Tema Energy a avut afaceri de 7,5 milioane euro și un profit brut de circa 700.000 de euro. Compania a construit și echipat peste 3.000 de metri pătrați de spații de tip data center, cloud sau laboratoare IT, o cifră record pentru cei aproape 20 de ani de activitate.
În prezent, echipele de ingineri și tehnicieni Tema Energy implementează trei centre IT, contractate în cursul anului trecut, și un proiect de server room, în baza unui contract primit recent. De asemenea, mai multe proiecte mari, de tip data centere și infrastructuri critice inteligente, se află acum în diverse stadii (proiectare, ofertare sau depunere de oferte) și se vor concretiza în 2021 și 2022.
CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali cliențiCompania are proiecte atât în mediul privat, cât și în cel public.
Tema Energy este un integrator de sisteme complexe și instalații pentru infrastructuri critice. În calitate de contractor general, compania asigură infrastructura completă pentru centrele de date, fiind liderul pieței locale de astfel de soluții.
Compania a fost înființată în 2002 și are o echipă formată din 50 de specialiști, implementând sau modernizând până în prezent peste 100 de centre de date. Acționarii sunt Mihai Manole, Titi Manole și Theodore Papadopoulos.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!Concepută inițial ca un furnizor de soluții de electro-alimentare, compania a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori generali de centre de date și power systems, dar și contractori de instalații electrice, mecanice și de securitate pentru birouri, industrie sau clădiri speciale.
Printre proiectele implementate de Tema Energy se numără data centerele Telekom (Cluj), Oracle (București), sistemele care asigură funcționarea electrică neîntreruptă a fabricilor Continental Automotive din Sibiu și sistemul de Power Back-up al Laser-ului de la Măgurele.