Raport: Disponibilizările din sectorul IT vor continua chiar și în condițiile menținerii facilităților fiscale actuale

Raport: Disponibilizările din sectorul IT vor continua chiar și în condițiile menținerii facilităților fiscale actuale
scris astăzi, 15:21

România devine un punct central pe harta globală a outsourcing-ului IT, iar perspectivele sale economice reflectă transformările prin care trece această industrie sub presiunea de reducere a costurilor dar in acelasi timp de integrare a unor tehnologii avansate care necesita inovare. Presiunea asupra salariilor din sectorul IT din România s-a diminuat în urma valului de disponibilizări din 2024

Perspectivele pentru 2025 nu indică schimbări semnificative, însă pe termen lung companiile românești vor trebui fie să ridice nivelul soluțiilor oferite, fie să facă tranziția către dezvoltarea de produse proprii. În paralel, diversificarea locațiilor de livrare către zone cu costuri mai reduse și extinderea operațiunilor de livrare în afara României vor deveni strategii esențiale pentru a-și menține marjele de profit într-o industrie tot mai competitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Astăzi este deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford. Mâine urmează alți kilometri CITEȘTE ȘI VIDEO Astăzi este deschis un nou tronson al Autostrăzii Ford. Mâine urmează alți kilometri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Disponibilizările din IT-ul românesc vor continua, iar în cazul reducerii facilităților fiscale actuale, acestea s-ar putea intensifica, amplificând presiunile deja existente asupra sectorului. În acest context, este de așteptat ca firmele să fie obligate să depună eforturi semnificative pentru a limita disponibilizările, care ar putea ajunge la cel puțin 10% din personal. Creșterile salariale nici nu intră în discuție în acest context, dată fiind presiunea asupra costurilor operaționale și a rentabilității”, declară Lucian Ghinea, CEO al 112HUB, o companie specializată în matchmaking pentru outsourcing IT.

Într-o piață locală estimată să genereze venituri de 375,4 milioane dolari în 2024 din outsourcing IT, România îmbină costurile competitive cu livrarea de soluții tehnice de înaltă calitate. Cu toate acestea, rata anuală de creștere de 10,02%, prognozată până în 2029, va aduce venituri mai mari, dar fără o creștere proporțională a profitului. Tendința este de a continua și în 2025, pe fondul presiunilor de eficiență și al investițiilor în tehnologii avansate.

România a depășit modelul simplist al outsourcing-ului bazat pe costuri mici. Companiile românești au adoptat tehnologii avansate precum AI și soluții hibride, reducând timpii de livrare cu până la 30%, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv semnificativ și un exemplu al capacitatății României de a livra soluții de înaltă valoare.

Redport, având parteneriat și cu Șucu, cooptează noi acționari și pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Redport, având parteneriat și cu Șucu, cooptează noi acționari și pregătește listarea la bursă

Compatibilitatea culturală cu clienții din Europa de Vest este un diferențiator major pentru România, facilitând o colaborare mai eficientă și evitând barierele culturale frecvent întâlnite în alte destinații, cum ar fi India sau Filipine.

România are toate ingredientele pentru a deveni un lider regional în outsourcing-ul IT, cu o forță de muncă pregătită, poziționare geografică avantajoasă și o capacitate dovedită de adaptare la schimbări economice. Totuși, presiunile fiscale și automatizarea rapidă vor testa limitele adaptabilității sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
disponibilizări. it
romania