Lideri mondiali și directori importanți din domeniul tehnologiei s-au reunit la Paris pentru a anunța noi investiții în inteligența artificială (A.I.) și pentru a discuta despre modul în care aceasta poate fi adoptată în siguranță într-un moment în care opoziția față de reglementările denunțate de mediul de afaceri crește, scrie Reuters.
Disponibilitatea pentru restricționarea cercetărilor în A.I. a scăzut față de summiturile anterioare din Marea Britanie și Coreea de Sud, care au atras participarea marilor puteri după lansarea virală a ChatGPT în 2022, scrie Hotnews.ro.
![Prima acțiune de control declanșată la ANPC de Piedone](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21929430/1/thermostat-250556-1280.jpg?width=151)
Reuters notează că, pe măsură ce președintele american Donald Trump renunță la măsurile de protecție impuse de predecesorul său, crește și presiunea asupra Uniunii Europene pentru a adopta o abordare mai permisivă în ceea ce privește A.I., astfel încât firmele europene să rămână competitive în cursa tehnologică.
„Dacă vrem creștere economică, locuri de muncă și progres, trebuie să permitem inovatorilor să inoveze, constructorilor să construiască și dezvoltatorilor să dezvolte”, a afirmat CEO-ul OpenAI, Sam Altman, într-un editorial publicat în ziarul Le Monde înaintea summitului.
Unii lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, gazda evenimentului, speră de asemenea ca noul Act privind A.I. al UE să fie aplicat flexibil pentru a sprijini startup-urile locale.
„Există riscul ca unii să decidă să nu aibă nicio regulă, ceea ce este periculos. Dar există și riscul opus, ca Europa să își impună prea multe reguli”, a declarat Macron pentru presa din țara sa.
„Nu ar trebui să ne fie frică de inovație”, a adăugat Macron, care a fost bancher de investiții înainte de a intra în politică.
Noua administrație de la Washington vrea să relaxeze reglementările în domeniul A.I.
Primele măsuri luate de Trump în domeniul A.I. subliniază cât de mult s-au distanțat strategiile de reglementare a inteligenței artificiale între SUA, China și UE.
Parlamentarii europeni au aprobat anul trecut A.I. Act, primul set cuprinzător de reguli la nivel mondial privind tehnologia. Giganții din tehnologie și unele capitale europene fac presiuni pentru ca acesta să fie aplicat într-un mod mai permisiv.
Între timp, compania chineză DeepSeek a pus sub semnul întrebării supremația SUA în domeniul A.I. prin prezentarea a două modele de inteligență artificială, inclusiv a unui chatbot, foarte apropiate ca nivel de cele dezvoltate de companiile americane la costuri mult mai mari.
![Ministrul Agriculturii: În momentul de față, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33220/21929229/1/original-8n2a6782.jpg?width=151)
Unul dintre rezultatele summitului de acum de la Paris a fost lansarea „Current AI”, un parteneriat între țări precum Franța și Germania și companii din industrie, printre care Google și Salesforce.
Cu o investiție inițială de 400 de milioane de dolari, parteneriatul va sprijini proiecte de interes public, cum ar fi crearea de seturi de date de înaltă calitate pentru A.I. și investițiile în instrumente de tip „open-source”. Se estimează că fondurile totale vor ajunge la 2,5 miliarde de dolari în cinci ani.
Martin Tisné, proponentul proiectului, a declarat pentru Reuters că este necesar ca accentul să fie pus pe interesul public pentru a evita ca sistemele A.I. să ajungă să aibă un impact negativ, precum rețelele de socializare. „Trebuie să fi învățat lecțiile”, a spus el.
Franța vrea să devină liderul european al cercetărilor în inteligență artificială
Președintele Emmanuel Macron declarase cu o zi în urmă că, în paralel, Franța va anunța în timpul summitului investiții din sectorul privat în valoare totală de aproximativ 109 miliarde de euro.
„Dimensiunea acestei investiții de 100 de miliarde de euro ne-a asigurat, într-un fel, că vor exista proiecte suficient de ambițioase în Franța”, a afirmat Clem Delangue, CEO al Hugging Face, o companie americană cu fondatori francezi și un hub pentru A.I. „open-source”.
Delangue a spus că firma sa își va dubla investițiile în Franța pentru a angaja mai mulți oameni și pentru a se concentra pe tehnologii precum robotica, dar nu a dezvăluit suma exactă a investiției.
Delegațiile prezente discută despre adoptarea unor declarații facultative privind gestionarea A.I. și nevoile energetice masive ale centrelor de date care le alimentează, într-un context de încălzire globală.
![Un nou retailer începe colectarea ambalajelor cu garanție, acum însă de acasă. Vine cu plată dublată, la 1 leu pentru fiecare ambalaj returnat](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33215/21929111/8/sezamo.jpg?width=151)
Îngrijorări că relaxarea reglementărilor nu e oportună
Însă nu toți cei prezenți la Paris au fost de acord cu o abordare mai permisivă a reglementării AI.
„În ceea ce privește reglementarea, este o diferență uriașă între SUA și UE în acest moment”, a declarat Brian Chen, director de politici la Data & Society, o organizație non-profit din SUA care cercetează implicațiile sociale ale A.I.
„Ceea ce mă îngrijorează este că vor exista presiuni din partea SUA și a altor actori pentru a slăbi A.I. Act al UE și pentru a reduce protecțiile existente”, a adăugat el.
Liderii sindicali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul A.I. asupra muncitorilor, inclusiv asupra celor ale căror locuri de muncă sunt preluate de A.I. și care sunt nevoiți să se reorienteze profesional.
„Există riscul ca aceste locuri de muncă să fie mult mai slab plătite și, uneori, să ofere mai puțină protecție”, a avertizat Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii.
Lideri politici importanți, inclusiv vicepreședintele SUA, JD Vance, și vicepremierul chinez Zhang Guoqing, vor participa la summit. Macron urmează să se întâlnească cu Zhang luni și cu Vance marți, a anunțat biroul președintelui francez.
Directorii unor companii de top, precum CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, și CEO-ul OpenAI, Sam Altman, sunt, de asemenea, așteptați să susțină discursuri.