Guvernatorul Californiei a semnat două legi pentru a-i proteja pe artiști de inteligența artificială

Guvernatorul Californiei a semnat două legi pentru a-i proteja pe artiști de inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 12:46

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a promulgat două proiecte de lege care au scopul de a îi ajuta pe actori și interpreți să își protejeze imaginile digitale din producțiile audio și vizuale împotriva inteligenței artificiale (AI), a anunțat biroul guvernatorului californian, citat de Reuters.

De ce este important?

Urmărește-ne și pe Google News

Deși prezența inteligenței artificiale în industria de divertisment poate fi atestată încă de acum câteva decenii, recentele progrese revoluționare din domeniul inteligenței artificiale generative, cu roboți care fac de acum muzică sub forma unor staruri pop digitale, au divizat opiniile în această industrie, scrie Agerpres.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Grecia va achiziționa drone Switchblade din SUA pentru 75 milioane de euro CITEȘTE ȘI Grecia va achiziționa drone Switchblade din SUA pentru 75 milioane de euro

Artiștii se tem că inteligența artificială va face ca furtul imaginilor lor să devină un fapt obișnuit, iar mulți experți au menționat anumite probleme de natură juridică și etică.

Citate-cheie

Unul dintre proiectele de lege semnate de Gavin Newsom "impune ca în contracte să se specifice utilizarea replicilor digitale generate de inteligența artificială ale vocii sau imaginii unui artist, iar artistul trebuie să fie reprezentat profesional la negocierea contractului", a declarat biroul guvernatorului din California.

Celălalt proiect de lege "interzice utilizarea comercială a replicilor digitale ale artiștilor decedați în filme, seriale TV, jocuri video, audiobook-uri, înregistrări sonore și altele, fără a obține în prealabil consimțământul moștenitorilor acelor artiști", a precizat biroul de presă al guvernatorului Gavin Newsom.

Context

În sens mai larg, avântul inteligenței artificiale a alimentat totodată o serie de alte îngrijorări, inclusiv teama că aceasta ar putea fi utilizată pentru a perturba procesul democratic, pentru a stimula frauda sau pentru a duce la pierderea locurilor de muncă.

Administrația președintelui democrat al Statelor Unite, Joe Biden, a făcut presiuni asupra legislatorilor pentru reglementarea AI, însă Congresul american polarizat, în care republicanii controlează Camera Reprezentanților și democrații controlează Senatul, a făcut puține progrese în ceea ce privește adoptarea unei reglementări eficiente.

În martie, guvernatorul statului Tennessee, Bill Lee, a semnat un proiect de lege menit să îi protejeze pe artiști, inclusiv pe muzicieni, împotriva utilizării neautorizate a creațiilor și imaginilor lor de către inteligența artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
gavin newsom
inteligența artificială