Windows Defender, redenumit în prezent Microsoft Defender, reprezintă soluția antivirus și antimalware preinstalată în sistemul de operare Windows 11. Este un instrument care îți poate oferi protecție în timp real împotriva virușilor, programelor potențial nedorite și altor amenințări de pe internet. Dacă nu ai instalat alt software de securitate, este recomandat să-l folosești ca primă linie de apărare.
Fiind un produs dezvoltat chiar de Microsoft, Defender se integrează perfect cu celelalte componente ale sistemului de operare. În plus, primește frecvent actualizări de semnături, astfel încât să poți sta liniștit că amenințările noi sunt detectate la timp. Dacă încă nu l-ai activat, poți face acest lucru în doar câteva minute.
De ce Microsoft Defender este util
Defender are avantajul că rulează discret în fundal și nu consumă prea multe resurse. Atunci când PC-ul tău este inactiv, el efectuează scanări periodice pentru a identifica fișiere suspecte. Când detectează ceva periculos, îți trimite o notificare și poate chiar să pună automat fișierul în carantină, până iei o decizie finală. În plus, are funcții precum protecția în timp real și scanarea e-mailurilor, reducând șansele de a descărca fișiere infectate.

Este bine să știi că Defender poate suplini rolul unui antivirus terț doar dacă îl menții actualizat și ești atent la avertizările sale. În situațiile în care instalezi un alt software de securitate, acesta va dezactiva de obicei funcțiile Defender, ca să nu existe conflicte. Alege o singură soluție antivirus potrivită nevoilor tale și rămâi consecvent.
Pași de configurare și activare
Pentru a te asigura că Defender este activ, intră în Settings din meniul Start, apoi mergi la Privacy & security. Acolo, caută Windows Security, unde vei găsi opțiunea să deschizi setările de protecție. În fereastra Windows Security, asigură-te că Real-time protection este pornit. Dacă este dezactivat, îl poți activa manual.
Windows Defender oferă și scanări suplimentare, pe care le poți rula la cerere. În secțiunea Virus & threat protection, există un buton Quick scan care verifică rapid fișierele critice. Dacă ai nevoie de o scanare detaliată, poți selecta Full scan sau Custom scan. Este util să dai din când în când aceste scanări complete, mai ales dacă sesizezi comportamente suspecte ori dacă faci multe descărcări de pe internet. În felul acesta, te protejezi mai bine împotriva diverselor amenințări digitale.