Comisia Europeană interzice, pentru moment, accesul asistenților virtuali alimentați de AI, la ședințele sale. În cazul acestora nu există o legislație specifică, deși pot acționa autonom și pot face mai multe lucruri simultan.
Pentru prima dată, executivul european a aplicat această regulă într-o convorbire de săptămâna trecută, cu reprezentanții unei rețele de birouri de sprijin pentru aplicarea politicii digitale la nivelul UE. Comisia a refuzat să motiveze decizia și nici nu a oferit mai multe detalii, scrie BiziDay

Chatboții, cele mai populare aplicații alimentate de inteligența artificială, pot genera text sau date noi sau pot îndeplini câte o sarcină pe rând. Însă agenții AI, așa cum se referă executivul european la ei, se pot face mai multe sarcini în mod autonom și chiar pot interacționa cu oamenii, în timpul conversației online. Aceștia acționează în numele utilizatorului pentru a-i îndeplini o serie de sarcini de zi cu zi, explică Politico.
Restricția este una temporară, întrucât UE se pregătește, în liniște, pentru momentul în care asistenții AI vor fi o prezență constantă în ședințe. Într-un document oficial de la final de martie, Comisia descria agenții ca fiind “aplicații software concepute pentru a percepe și a interacționa cu mediul virtual”. Ei pot funcționa autonom, dar activitatea lor este stabilită de reguli specifice predefinite. Politico arată că nu există o legislație specifică pentru agenții AI, ci doar regulamente mai generaliste privind instrumentele de inteligență artificială.
Marii jucători din domeniul AI au lansat astfel de asistenți – Operator, în cazul OpenAI, și platforma AI Copilot de la Microsoft, care lasă posibilitatea utilizatorului de a-și crea propriul companion. Și Mistral, din Europa, oferă un serviciu similar.