Activitatea fondurilor de private equity în ceea ce privește componenta fundraising, de colectare a banilor, este la cote record pentru România, fiind pregătite pentru următorii 3 ani finanțări de peste 600 de milioane de euro, dar este nevoie ca autoritățile să se implice pentru susținerea reglementării acestei piețe, mai ales că ea poate compensa scăderea altor industrii, în complicata perioadă 2025-2027, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Rudolf Vizental, CEO și cofondator ROCA Investments.
“Pentru activitatea de private equity in România, anul 2024 a fost cel mai bun an din ultima perioadă, poate chiar din istorie. Cu finanțare de la PNRR și alte instituții financiare europene, au fost înființate 6 fonduri noi cu focus pe România, vorbim de peste 450 de milioane de euro atrași. Suplimentar, alte fonduri din regiune, care au o teză regională de investitii, au atras undeva tot la 450 de milioane de euro, din care probabil 20% vor ajunge în România”, detaliază Vizental.
În acest fel, o sumă estimată la 500 – 550 de milioane de euro, alocată României, se află în administrarea fondurilor de investiții (ceea ce în limbaj de specialitate este cunoscut sub denumirea “dry powder”) și urmează să fie investită în următorii 3 ani.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Anual, investițiile ar echivala cu 200 de milioane de euro, mai mult decât dublul mediei ultimilor 7-8 ani.
Explicațiile pentru sumele record vin din mai multe direcții, jumătate de la fondurile alocate prin PNRR la activitatea de până acum extrem de modestă pe plan local în acest domeniu, dar și preferința în creștere a unora dintre jucători pentru teza regională, prin care pe lângă o piață de investiții principală sunt alocate finanțări și în alte state din regiunea respectivă.
“Suntem penultimii în Europa ca raport între PIB și sumele investite. Sper ca acest boost să mai recupereze din decalaj, dar mai ales să creeze un efect în lanț. O dată ce banii aceștia ajung să fie investiți, companiile să intre în portofoliu, să înceapă să fie generată valoare adăugată și viziunea pe termen lung să fie impregnată cât mai devreme. România este văzută ca o bună oportunitate în cadrul tezei regionale a fondurilor, o oază de normalitate cu un potențial mare pentru multe industrii”, notează CEO-ul ROCA.
În plus, România atrage atenția fondurilor, experți în consolidare, prin faptul că este o piață extrem de granulată, cu mulți jucători mici sau medii, care au o mare nevoie de consolidare.
Activitatea intensă pe zona de fundraising nu va fi însă suficientă pentru o dezvoltare a pieței pe termen lung, fiind nevoie de susținere din partea autorităților prin modificări legislative și îmbunătățirea cadrului general, mai ales în condițiile unei scăderi a atractivității României ca destinație a investițiilor.
“Există acea prevedere că fondurile de pensii pot să investească 1%, care e un procent prea mic pentru ca fondurile să acorde interes . Această legislație trebuie să se schimbe și să avem un acces continuu la fundraising local, nu doar programe PNRR o dată la nu stiu câți ani. Este nevoie de un proces care să faciliteze această industrie ce are capacitatea de a deveni un motor în momentele în care restul economiei tușește”, completează Vizental.
În privința tranzacțiilor, anul 2024 nu a fost unul notabil, având loc puține fuziuni și achiziții, în condițiile în care „lucrurile s-au reașezat pe noi realități”, în care vânzătorii au rămas ancorați în multiplii din anii precedenți și cumpărătorii vedeau deja traiectoria pentru perioada următoare, una de scădere a acestor indicatori.
În privința managementului de portofoliu, 2024 s-a dovedit un an provocator (cu dobânzi mari, inflație mare și creșteri nesemnificative sau chiar scăderi în unele sectoare, de exemplu de 22% în cazul materialelor de construcții, unde ROCA este prezent prin holdingul ROCA Industry).
Companiile care administrează fondurile de private equity nu au făcut, anul trecut, multe exituri, dar sunt câteva în derulare și vor fi finalizate, cel mai probabil, în 2025.
Vizental a trecut în revistă, de asemenea, câteva dintre schimbările prin care trece economia mondială și a descris contextul macroeconomic actual: “Europa ne pare dintr-o dată un continent îmbătrânit, care a fost mai mult reactiv decât activ, mai mult combativ decât competitiv. Și această nouă procupare de a deveni competitivi la nivel global și a nu proteja doar cu taxe vamale, ci cu produse de calitate care să poată fi competitive la nivel mondial este un trend de care s-ar putea să beneficieze foarte multe companii, în special din Europa Centrală și de Est”.
Adaptarea a devenit un proces mult prea obositor, pentru că de 5 ani toată lumea aleargă după ținte în mișcare, trendul fiind acum de a anticipa ce urmează și plasarea în punctul unde va ajunge mingea, nu unde se află ea acum. În piața de investiții nu există alternativa de a pune totul în așteptare, mai ales că sunt industrii care nu doar traversează o perioadă dificilă ci se schimbă pentru totdeauna, precum domeniul auto, sistemul bancar și agricultura. apreciază Vizental
Energia, nou pilon strategic pentru ROCA
La începutul lunii martie, ROCA a anunțat că a decis să-și reducă expunerea pe agricultură, un domeniu care, deși considerat strategic pentru România, traversează în continuare o perioadă dificilă, și a ieșit din acționariatul RDF.
“Zona de agri are nevoie de consolidare pentru a fi competitivă. Este un business de volum, unde trebuie să consolidezi ca să fii competitiv și este nevoie chiar să fii competititiv la nivel mondial, pentru că produsele finite sunt commodities al căror preț se reglează la bursă și trebuie de asemenea să ai capacitatea de a finanța pe termen lung, pentru că modelul de business este că vinzi în martie și încasezi în iulie-august. În plus, stai după fermieri, care și ei stau după APIA. Noi după primii 2 ani ne transformasem dintr-un jucător local într-unul național, de la 17 milioane euro am ajuns la 170 milioane euro. Pe măsură ce am reușit să creștem, și problemele cu care ne-am confruntat au fost mai mari”, explică acum Vizental.
Agricultura a traversat în ultimii 3-4 ani o perioadă foarte dificilă, cu dobânzi ridicate și prezența pe piață a produselor din Ucraina, care beneficiază de alte inputuri, inclusiv modificate genetic, și de un sol mai bun, suprafețe mai mari.
De altfel, să concurezi Ucraina în privința agriculturii este ca și când ai concura China pe zona de producție, potrivit CEO-ului ROCA Investments.
În schimb, compania de investiții se va concentra pe un alt domeniu, energia, unde România poate juca în viitor un rol mult mai important la nivel european față de cel actual, și-și va păstra focusul pe industrie și materiale de construcții, prin ROCA Industry.
Unul dintre principalele obiective de business ale anului pentru ROCA se numără
digitalizarea și retehnologizarea companiilor din portofoliu, spune Vizental, dând ca exemplu producătorul de cabluri electrice Electroplast, unde managementul înlocuiește tehnologia veche de 60 de ani cu una de ultimă generație, de 10 ori mai performantă.
Un alt obiectiv este legat de poziționarea ROCA pe piață și diferențierea față de alți jucători.
“Cum spuneam, în România se naste o cultură de private equity. Nu este o chestiune concurențială pentru noi, pentru că dacă ar fi de 4-5 ori mai mult tot nu ar fi suficient. Se naște o industrie care a întârziat mult prea mult să ajungă în România. Ne considerăm oarecum pionieri, nu mergem pe cărări bătute, ci inovăm. Inovăm prin modelele de holdinguri listate, prin această variantă de ever green, pentru că nu avem o durată de viață prestabilită ci cochetăm cu piața de capital pentru lichiditate. Un focus mult mai mare pe fuziuni și integrare, pentru că un fond tradițional – fiindcă are o durată de viață scurtă - nu-și permite să facă multe fuziuni, si face doar achizitii. Noi creăm valoare adăugată prin modul în care integrăm 2 companii care până mai ieri erau concurente sau una era furnizor pentru cealaltă”, mai spune managerul, anunțând totodată că pentru perioada următoare ROCA pregătește atât tranzacții de extindere a portofoliului cât și de exit.
ROCA Investments este compania românească de private equity care valorifică potențialul sectorial prin investiții majoritare în companii locale. Aceasta aplică un model unic pe piața locală de private equity - modelul buy & build, cu specific de acționar majoritar, specializat în preluarea și transformarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie.
În ultimiii cinci ani, ROCA Investments a investit peste 100 de milioane de euro, direct și indirect (investiții realizate de companiile din portofoliu) în companii din România.