Brokerii nu vor mai plăti temporar către ASF taxa pe veniturile din vânzarea RCA. Șeful brokerilor: Am fost cei mai afectați de plafonarea prețurilor

Asigurări    
Brokerii nu vor mai plăti temporar către ASF taxa pe veniturile din vânzarea RCA. Șeful brokerilor: Am fost cei mai afectați de plafonarea prețurilor

Brokerii de asigurări nu vor mai plăti în primul trimestru din acest an taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane la vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, pe care o datorează Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect al autorității. Măsura vine la solicitarea UNSICAR, uniunea care reprezintă brokerii de asigurări, pe fondul prelungirii plafonării comisionului de distribuție la RCA, a declarat  Dorel Duță, președintele Uniunii.

Proiectul a fost supus dezbaterii publice de ASF și va fi adoptat foarte curând în perioada următoare, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața auto din România dă semne de revenire. Dacia Duster a fost din nou cel mai vândut automobil CITEȘTE ȘI Piața auto din România dă semne de revenire. Dacia Duster a fost din nou cel mai vândut automobil
  • „În trimestrul 1 2024 UNSICAR a solicitat ASF scutirea de la plata taxei de funcționare pentru clasa 10 RCA pe fondul prelungirii plafonării comisionului de distribuție.
  • ASF a publicat în dezbatere publică proiectul de modificare a Regulamentului privind veniturile ASF prin care se prevedea scutirea de la plata taxei pentru trimestrul 1, între timp plafonarea s-a prelungit până la 30.06.2025, și pe cale de consecință UNSICAR a transmis o propunere de actualizare a textului aflat in dezbatere publica care sa includă și Trimestrul 2 din acest an”, a declarat Dorel Duță.

Care este impactul financiar

Practic brokerii nu vor mai plăti taxa de 0,1% din veniturile din comisioane la vânzarea polițelor RCA, contribuție care se achită trimestrial.

  • „Dacă ne gândim la impact, putem compara veniturile din RCA în semestrul 1 2024 care au fost de 400.103.077 lei și rezultă o sumă de 400.103 lei care a rămas la brokeri după plata taxei de 0,1%.
  • Nu este mult, dar orice măsură care vine în sprijinul brokerilor este binevenită, deoarece noi am ieșit cei mai afectați din această plafonare.
  • De ce? Pentru că dacă ne referim la primele de asigurare a fost o înghețare a tarifelor la o anumita dată, conform legii, în timp ce în cazul brokerilor a fost o plafonare la o suma fixă”, a precizat Dorel Duță.
Bolt Food se extinde în România, lansând aplicația și în Alba Iulia și Satu Mare CITEȘTE ȘI Bolt Food se extinde în România, lansând aplicația și în Alba Iulia și Satu Mare

O măsură temporară de suspendare a plății contribuțiilor de către asigurători și brokeri a mai fost luată timp de 6 luni, imediat după falimentul demarat la Euroins în primăvara anului 2023.

Anul trecut, aceste contribuții au fost însă plătite atât de asigurători, cât și de brokeri.

Plafonarea prețurilor și a comisionului de distribuție RCA a fost prelungită până la 30 iunie 2025
Amintim faptul că Guvernul a prelungit recent cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2025, măsura de plafonare a prețurilor RCA, dar și a comisionului de distribuție la asigurările RCA.

Guvernul a decis plafonarea prețurilor RCA în primăvara anului 2023, după declanșarea falimentului liderului RCA Euroins. Mai exact, statul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
brokeri