Un acord în Ucraina ar putea debloca vânzarea diviziei UniCredit din Rusia

Financiar   
Un acord în Ucraina ar putea debloca vânzarea diviziei UniCredit din Rusia

Grupul bancar italian UniCredit ar putea să își accelereze ieșirea de pe piața din Rusia dacă se vor înregistra progrese pentru un acord de încetare a luptelor în Ucraina, a declarat directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel pentru Financial Times, în condițiile în care banca italian este una dintre puținele bănci occidentale care a mai rămas în Rusia.

Potrivit lui Orcel, o încetare a ostilităților în Ucraina ar permite UniCredit să obțină condiții mai bune, după ce a refuzat să renunțe la divizia sa din Rusia pentru altceva decât 'un preț corect', pe fondul dificultăților juridice și de reglementare apărute după declanșarea invaziei rusești din Ucraina, în luna februarie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Unul din cinci români trăiește la standarde europene de venituri – o treime dintre aceștia sunt bugetari. Populația generală nu crede că o ducem mai bine după aderarea la UE CITEȘTE ȘI Unul din cinci români trăiește la standarde europene de venituri – o treime dintre aceștia sunt bugetari. Populația generală nu crede că o ducem mai bine după aderarea la UE

'Dacă situația politică se va schimba, capacitatea noastră de a ne vinde subsidiara din Rusia, în condiții mai atractive, se va îmbunătăți, pentru că pentru ambele părți, situația va deveni una mai normală. În consecință, modalitatea prin care noi ieșim se va accelera, iar cifrele vor fi mult mai bune', a spus Orcel într-un interviu pentru Financial Times.

Comentariile lui Orcel vin după ce o serie de oficiali de rang înalt din SUA și Rusia au avut zilele trecute discuții în Arabia Saudită cu privire la încetarea conflictului din Ucraina, scrie Agerpres.

În timp ce o serie de bănci occidentale, precum Societe Generale și ING, au încheiat acorduri vizând vânzarea subsidiarelor din Rusia, însă au fost nevoite să accepte prețuri mult mai mici pentru afacerile lor, câteva instituții financiare, precum UniCredit și Raiffeisen, au decis să rămână și să își reducă lent operațiunile.

Procesul de ieșire de pe piața rusească a fost complicat de faptul că unele bănci occidentale au nevoie de aprobarea personală a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, când vine vorba despre tranzacțiile de vânzare a subsidiarelor lor.

Cu toate acestea, Orcel a spus că angajamentul UniCredit vizând plecarea din Rusia este absolut clar. 'Suntem în plin zbor și vom finaliza acest proces. Nu ne putem întoarce', a spus CEO-ul de la UniCredit.

Banca italiană a demarat 'discuții serioase în ultimii trei ani cu un număr semnificativ de părți pentru a analiza toate opțiunile' cu privire la afacerile sale din Rusia, a adăugat Orcel, adăugând că 'date fiind complexitățile și sancțiunile, nu am putut înainta'.

Ascendia își crește veniturile. Recent, compania a anunțat un contract a cărui valoare depășește aceste afaceri CITEȘTE ȘI Ascendia își crește veniturile. Recent, compania a anunțat un contract a cărui valoare depășește aceste afaceri

Rusia este o piață importantă pentru banca italiană, fiind responsabilă pentru aproape 5% din veniturile totale ale UniCredit în 2024. 'Exceptând situația în care voi fi forțat, nu voi vinde subsidiara din Rusia pentru un euro sau altceva ce nu este un preț corect', a spus Orcel.

Totodată, Andrea Orcel a declarat pentru Financial Times că impulsul potențial dat economiei europene de o încetare a războiului din Ucraina este subestimat. 'La terminarea războiului, care sper că se va face în condiții corecte, vă garantez că prin eliminarea incertitudinii geopolitice, nivelul investițiilor, nivelul revenirii va fi unul foarte semnificativ', a spus directorul general de la UniCredit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
rusia