Ministerul Finanțelor confirmă că a revenit pe piața niponă pentru prima dată din anii '90, demers anunțat în premieră de Profit.ro, și transmite că va opera frecvent cu obligațiuni Samurai

Ministerul Finanțelor confirmă că a revenit pe piața niponă pentru prima dată din anii '90, demers anunțat în premieră de Profit.ro, și transmite că va opera frecvent cu obligațiuni Samurai
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:29

Ministerul Finanțelor confirmă că s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia și anunță că intenționeazã emiterea frecventã de obligațiuni Samurai în urma acestui debut de succes.

Guvernul a împrumutat astăzi 33 miliarde de yeni (225 milioane de dolari) prin vânzarea de obligațiuni Samurai (în yeni) verzi pe piața niponă, potrivit Bloomberg. Suma atrasă este mică, scopul acestor emisiuni fiind însă, cum a semnalat în premieră Profit.ro, în principal revenirea pe piața niponă, pentru prima dată după anii '90, pentru a avea ulterior acces mai ușor la finanțări de la investitori japonezi.

Urmărește-ne și pe Google News

În final, statul a împrumutat 22 de miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 3 ani, 3,6 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 7,4 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 7 ani. Inițial, România a propus și emisiuni pe 10, 15 și 20 de ani, dar a renunțat la acestea din cauza cererii reduse a investitorilor.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Dobânzile au fost majorate față de ce a fost anunțat inițial ca dobânzi indicative la deschiderea emisiunilor de obligațiuni, în contextul interesului insuficient din partea investitorilor.

Nivelul împrumutului era anticipat în zona de 100-300 milioane de dolari. Suma este una mică raportat la emisiunile de miliarde de euro sau dolari înregistrate la ieșirile obișnuite pe extern ale statului român.

Emisiunile de obligațiuni Samurai verzi au ca obiectiv principal revenirea pe piața niponă și stabilirea premiselor pentru viitoare împrumuturi, suma vizată la acest moment fiind una mai mică. Nivelul redus al împrumuturilor planificate ar putea avea un impact asupra cererii din partea unor investitori mari.

Banca Mondială va acorda Guvernului în următorii 3 ani finanțări de 6 miliarde dolari. Împrumut adițional de 500 milioane pentru Managementul Riscului de Dezastre CITEȘTE ȘI Banca Mondială va acorda Guvernului în următorii 3 ani finanțări de 6 miliarde dolari. Împrumut adițional de 500 milioane pentru Managementul Riscului de Dezastre

Obligațiunile sunt din categoria celor verzi, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea oferi dobânzi mai bune, dar fondurile oobținute sunt condiționate de finanțarea unor cheltuieli cu impact pozitiv asupra mediului.

Numărul mare de emisiuni de obligațiuni deschise inițial (șase), precum și cel prin care s-au realizat efectiv împrumuturi (trei) este determinat de planul României de a reveni pe piața niponă și de a avea aceste emisiuni pentru a putea accesa mai ușor pe viitor împrumuturi de la investitorii japonezi (prin eventuala redeschidere a emisiunilor existente).

Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura, SMBNIK.

Recent, România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani.

Costurile de împrumut peste nivelurile inițiale

Costurile au fost stabilite în ziua anterioară

  • pentru 3 ani - TONAR + 162 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunțat inidcativ TONAR + 150 de puncte de bază (rata TONAR pentru 3 ani este la 0,47%)
  • pentru 5 ani - TONAR + 207 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunțat indicativ TONAR + 195 puncte (rata TONAR pentru 5 ani este de 0,55%)
  • pentru 7 ani - TONAR + 247 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunțat indicativ TONAR + 235 puncte (rata TONAR pentru 7 ani este de 0,65%)

Necesarul brut de finanțare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei

Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025.

În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei. La 217 miliarde lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
yeni
samurai
japonia
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor