Un număr tot mai mare de americani înstăriți își deschid conturi bancare în Elveția, în cadrul unei tendințe de ”dezamericanizare” a portofoliilor, potrivit investitorilor și instituțiilor bancare elvețiene, relatează CNBC.
Băncile din Elveția au raportat o creștere semnificativă a interesului și activității din partea clienților americani cu averi mari, care își deschid conturi de investiții în ultimele luni.

”Aceste valuri apar periodic. Când [fostul președinte Barack Obama] a fost ales, am văzut un val mare. Apoi pandemia de Covid a fost un alt val. Acum, tarifele comerciale generează un nou val”, a declarat Pierre Gabris, directorul general al firmei de consultanță financiară Alpen Partners International din Elveția, scrie News.ro
Motivațiile clienților sunt diverse: unii vor să se diversifice față de dolarul american, pe care îl consideră vulnerabil în fața creșterii accelerate a datoriei SUA. Stabilitatea economică, neutralitatea politică a Elveției, moneda puternică și sistemul juridic fiabil sunt atracții majore.
Alți clienți sunt motivați politic și își exprimă îngrijorarea față de ceea ce percep drept un declin al statului de drept în SUA, mai ales în contextul administrației Trump. Totodată, unii investitori folosesc conturile elvețiene pentru a achiziționa aur fizic, având în vedere reputația Elveției în domeniul rafinării și depozitării aurului.
Gabris mai adaugă că mulți dintre acești americani iau în calcul obținerea unei reședințe sau cetățenii europene și intenționează să cumpere proprietăți pe continent.
”Este un plan de rezervă”, spune el.

Deschiderea unui cont bancar în Elveția este relativ simplă, dar trebuie să respecte reglementările stricte privind raportarea fiscală impuse de SUA. Deși băncile americane nu pot deschide direct conturi elvețiene pentru clienții lor, multe colaborează cu firme elvețiene înregistrate la SEC, care pot accepta investitori americani.
Banca Vontobel SFA, considerată cea mai mare instituție elvețiană înregistrată la SEC pentru clienți din SUA, a refuzat să comenteze. În schimb, banca privată Pictet a confirmat ”o creștere semnificativă” a cererilor venite prin intermediul entității sale Pictet North America Advisors, înregistrată în SUA.
Dacă în trecut conturile elvețiene erau asociate cu evaziunea fiscală, astăzi ele sunt complet reglementate și implică formulare fiscale și raportări conforme.
”Mulți americani își dau seama că 100% din portofoliul lor este în dolari americani și se gândesc: «Poate că ar fi bine să mă diversific»”, a concluzionat Gabris.