UBS pierde coroana de cea mai valoroasă bancă din Europa continentală în favoarea Santander, pe fondul tarifelor americane

Financiar   
UBS pierde coroana de cea mai valoroasă bancă din Europa continentală în favoarea Santander, pe fondul tarifelor americane

Banca spaniolă Banco Santander a depășit gigantul elvețian UBS, devenind cea mai valoroasă bancă din Europa continentală după capitalizarea de piață, în contextul în care tarifele comerciale impuse de SUA generează turbulențe în sectorul bancar european, relatează CNBC.

Potrivit datelor FactSet, UBS avea miercuri o capitalizare de piață de 79,5 miliarde de franci elvețieni (97,23 miliarde de dolari), în timp ce Banco Santander a atins 91,3 miliarde de euro (103,78 miliarde de dolari), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Dolarul, consumul global și aurul: realități vs. narațiuni geopolitice CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dolarul, consumul global și aurul: realități vs. narațiuni geopolitice

Acțiunile celor două bănci au avut traiectorii opuse în ultimele luni: UBS a pierdut 17,2% din valoare de la începutul anului, în timp ce Banco Santander a înregistrat un câștig de aproape 35%, conform datelor LSEG.

Ambele instituții financiare, alături de sectorul bancar european în ansamblu, au resimțit impactul politicilor comerciale protecționiste ale administrației Trump, pe fondul încetinirii perspectivelor de creștere economică în țările afectate de tarife și riscului tot mai accentuat al unei recesiuni în SUA.

Washingtonul a impus inițial tarife de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană, dar le-a redus temporar la 10% pentru o perioadă de 90 de zile, conform anunțului făcut pe 9 aprilie.

Elveția, care nu este membră a UE, va fi afectată mai sever după expirarea perioadei de grație, când tariful aplicabil va urca la 31%. În plus, administrația Trump a amenințat și cu noi tarife asupra importurilor de medicamente — un sector în care Elveția a înregistrat o creștere robustă în trimestrul al patrulea și care a contribuit semnificativ la exporturile țării.

Netflix crește veniturile, dar nu mai raportează numărul de abonați CITEȘTE ȘI Netflix crește veniturile, dar nu mai raportează numărul de abonați

Pe de altă parte, băncile din UE au fost sprijinite de inițiativa ReArm, lansată în martie de Comisia Europeană, care prevede relaxarea regulilor fiscale regionale și încurajarea împrumuturilor pentru sporirea cheltuielilor în domeniul apărării.

Expunere diferită pe piața americană

UBS și Santander, cele mai mari două bănci din Europa continentală, au expuneri diferite pe piața americană.

Banco Santander este al cincilea cel mai mare creditor auto din SUA și își extinde activitatea printr-un parteneriat recent cu gigantul telecom Verizon. Totuși, doar aproximativ 9% din profiturile sale din 2024 au fost generate pe piața americană.

Această expunere limitată la SUA ar fi contribuit la rezistența acțiunilor Santander în fața turbulențelor comerciale, în timp ce UBS, mai dependentă de piețele globale și de fluxurile de capital, a fost mai vulnerabilă la impactul noilor tarife și la incertitudinea economică generală.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
santander