Acțiunile europene au crescut miercuri la maximul ultimelor patru săptămâni, sprijinite de rezultatele financiare peste așteptări raportate de companii precum Volkswagen sau SAP, în pofida pierderilor înregistrate de acțiunile furnizorilor de materii prime, generate de scăderea producției.
De partea cealaltă a Atlanticului, indicii Dow Jones și S&P 500 ai bursei de la New York au urcat la noi maxime record, în timp ce dolarul s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni în raport cu principalele valute, în condițiile în care investitorii se așteaptă ca Fed să majoreze dobânda cheie până la finele anului, scriu Reuters și MarketWatch.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,04%, la 340,81 puncte, cea mai ridicată valoare începând cu 23 iunie, ziua referendumului din Marea Britanie. Marți, indicele a scăzut cu 0,4%.
Creșteri semnificative au consemnat titlurile Volkswagen, care s-au apreciat cu 6,5% după ce producătorul auto german a estimat un profit operațional de 7,5 miliarde de euro pentru primul semestru, peste așteptările analiștilor, dar și acțiunile dezvoltatorului de aplicații software pentru companii SAP SE, care au crescut cu 5,6%. SAP a raportat o majorare de 73% a profitului din trimestrul al doilea, pe fondul scăderii costurilor cu restructurarea și al creșterii veniturilor pe partea de cloud.
CITEȘTE ȘI Profitul Morgan Stanley a depășit așteptările analiștilor în trimestrul al doileaPe de altă parte, acțiunile Electrolux, a doua mare companie de electrocasnice la nivel mondial după Whirlpool, au scăzut cu 6,4%, după ce grupul suedez a anunțat o scădere de 1,5% a vânzărilor din trimestrul al doilea în America de Nord. Declinul acțiunilor a survenit în pofida unei creșteri de 77% a profitului Electrolux la nivel global, până la 1,08 miliarde de coroane suedeze (125 milioane dolari).
Acțiunile Anglo American și BHP Billiton s-au depreciat cu 4,4%, respectiv 2,5%, pe fondul scăderii producției de minereuri.
În ceea ce privește cotațiile petrolului, acestea au revenit pe creștere în a doua parte a tranzacțiilor, după ce un raport al Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a arătat că stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 2,3 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 15 iulie, comparativ cu un declin de 1,25 milioane de barili anticipat de analiști.
Petrolul Brent avansa cu 1,6% în jurul orei 19:00, la 47,42 dolari/baril, în timp ce prețul petrolului WTI era în urcare cu circa 1%, la 45,12 dolari/baril. Petrolul Brent a atins astăzi un minim intraday de 45,9 dolari/baril, în timp ce cotația WTI a scăzut până la 43,96 dolari/baril, în contextul aprecierii dolarului american.