Statele Unite au decis să excepteze smartphone-urile și computerele de la noile taxe vamale impuse de administrația Donald Trump, conform Le Figaro.
Majoritatea echipamentelor de telecomunicații pentru uz casnic sunt produse și asamblate în China, ceea ce ar fi putut duce la creșteri semnificative ale prețurilor de vânzare în Statele Unite, arată TechRider.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Este un respiro pentru industrie. Statele Unite, aflate în mijlocul unui război comercial cu China, au decis să scutească smartphone-urile și computerele de noile taxe vamale impuse de Donald Trump, conform unei notificări a serviciului vamal american.
Aceste excepții se aplică în special produselor electronice importate în Statele Unite din China, căreia Donald Trump i-a impus taxe vamale de 145%. Semiconductoarele beneficiază, de asemenea, de o excepție de la suprataxa de 10% aplicată majorității partenerilor comerciali ai Statelor Unite.
Mai mulți componente esențiale pentru asamblarea produselor electronice sunt astfel scutite de taxe vamale suplimentare. CBP american (U.S. Customs and Border Protection) a listat o douăzeci de produse, printre care transductoare pe bază de semiconductori (de exemplu, microfoanele MEMS folosite în căști sau telefoane), dispozitive de stocare care utilizează semiconductori (stickuri USB, hard diskuri SSD, carduri SD, etc.) și ecrane plate.

Anterior a fost relatat că deși a fost decisă acum o pauză de 90 de zile în aplicarea noilor tarife anunțate de președintele american, Donald Trump, Apple pare să nu fi beneficiat de același tratament.
Dependența masivă a companiei din Cupertino de lanțurile de aprovizionare din China o lasă expusă direct intensificării tensiunilor comerciale, în condițiile în care tariful cumulat al SUA pe bunurile chinezești a ajuns la un nivel record de 145%, conform CNBC.

”Apple ar putea fi dată înapoi cu ani de zile din cauza acestor tarife”, a avertizat Dan Ives, șeful global al cercetării în tehnologie la Wedbush Securities, într-un interviu pentru CNBC. El a comparat situația companiei cu o barcă răsturnată în ocean ”fără colac de salvare”.
Deși Apple încearcă de ani de zile să își diversifice producția în afara Chinei, datele Omdia arată că aproape 80% dintre cele 77 de milioane de iPhone-uri livrate în SUA anul trecut au fost fabricate în China. Conform estimărilor firmei de cercetare, în contextul tarifelor actuale, Apple ar trebui să crească prețurile telefoanelor provenite din China cu circa 85% pentru a-și menține marjele de profit.
”Când tarifele erau la 54%, impactul era serios, dar încă gestionabil… însă, la nivelul actual, nu mai este logic din punct de vedere financiar să crești prețurile”, a explicat Le Xuan Chiew, manager de cercetare la Omdia.
Puține opțiuni viabile
În încercarea de a reduce impactul tarifar, Apple ar fi expediat aproximativ 600 de tone de iPhone-uri din India către SUA, echivalentul a până la 1,5 milioane de unități, înainte ca noile tarife ale lui Trump să intre în vigoare, potrivit Reuters și The Times of India. Apple și partenerii săi de producție nu au răspuns solicitărilor presei pe acest subiect.

Potrivit lui Chiew, stocarea preventivă ar fi fost una dintre puținele soluții rapide pentru a câștiga timp, însă nu este clar cât vor putea susține aceste rezerve cererea tot mai mare, determinată de temerea consumatorilor că prețurile vor crește.
Strategia pe termen mediu a companiei vizează reducerea expunerii la riscuri geopolitice și tarifare, prin extinderea producției de iPhone-uri în India. Producția locală de modele Pro și Pro Max a început abia anul trecut, iar experții estimează că ar putea dura între unu și doi ani pentru a atinge un nivel suficient de capacitate.
Excepții tarifare?
Cea mai realistă opțiune pentru Apple, spun analiștii, este să solicite o scutire de la noile tarife pentru produsele importate din China, în timp ce continuă eforturile de diversificare. În timpul primului mandat Trump, compania a obținut anumite concesii, iar unii cred că acest lucru ar putea fi repetat.
”Încă văd un potențial de relaxare tarifară, ca parte a angajamentului Apple de 500 de miliarde de dolari pentru economia americană”, a declarat Daniel Newman, CEO al The Futurum Group. Apple a anunțat în februarie că va investi această sumă în SUA, creând 20.000 de locuri de muncă.

Cu toate acestea, Trump a declarat în mod repetat că Apple ar trebui să producă iPhone-uri în SUA, deși analiștii sunt sceptici. Potrivit lui Dan Ives, un iPhone fabricat în America ar putea ajunge să coste 3.500 de dolari, comparativ cu prețul standard actual de circa 1.000 de dolari.
Chiar și în eventualitatea unui acord comercial sau a unei scutiri parțiale, analiștii avertizează că impactul asupra companiei va rămâne semnificativ.
”Să presupunem că urmează o oarecare relaxare, fie o reducere a tarifelor reciproce, fie o scutire specială pentru Apple. Tot nu ar rezolva problema. Chiar și un tarif de bază de 10% reprezintă o provocare enormă pentru Apple”, a spus Craig Moffett, cofondator al MoffettNathanson.
Recent a fost relatat că gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a închiriat avioane cargo care să transporte până la 600 de tone de telefoane iPhone, adică aproximativ 1,5 milioane de telefoane, din India până în SUA, după ce a Apple a majorat producția în țara asiatică în ideea de a ocoli tarifele vamale suplimentare anunțate de președintele Donald Trump..
Detaliile cu privire la acest plan oferă o imagine din interior cu privire la strategia companiei americane de a naviga în jurul tarifelor lui Trump și a-și face stocuri de telefoane iPhone în SUA, una din cele mai mari piețe ale sale.

Analiștii au avertizat că prețurile din SUA la telefoanele iPhone ar putea exploda, dată fiind dependența Apple de importurile din China, principalul hub de producție pentru telefoanele iPhone, țară care este vizată de cele mai mari tarife anunțate de Trump, de 125%. Tarifele impuse Chinei sunt mult mai mari decât cele de 26% impuse la importurile din India, dar care acum sunt suspendate după pauza de 90 de zile anunțată miercuri de președintele americane cu privire la o parte din tarifele vamale reciproce.
Apple 'a dorit să ocolească tarifele', a spus una din sursele din apropierea acestui dosar. În plus, sursa a precizat că Apple a făcut lobby pe lângă autoritățile aeroportuare din India să reducă, de la 30 până la șase ore, perioada de timp necesară pentru efectuarea procedurilor vamale la aeroportul din Chennai, din statul Tamil Nadu din sudul Indiei. Așa-numitul acord de tip 'coridor verde' pentru aeroportul din Chennai, în apropiere de locul unde sunt amplasate uzinele din India unde sunt produse telefoane iPhone, copiază un model pe care Apple îl folosește pentru unele din aeroporturile din China, a adăugat sursa.
Aproximativ șase avioane cargo, cu o capacitate de 90 de tone fiecare, au decolat din India începând din luna martie, unul dintre ele tocmai săptămâna aceasta când au intrat în vigoare noile tarife, a declarat un oficial guvernamental din India.
Potrivit Reuters, un telefon iPhone 14, ambalat împreună cu cablul de alimentare, are o greutate de aproximativ 350 de grame, ceea ce înseamnă că o greutate de 600 de tone este echivalentă cu 1,5 milioane telefoane iPhone.

Apple vinde peste 220 milioane de telefoane iPhone pe an la nivel global și calcule firmei de cercetare Counterpoint Research arată că o cincime din toate telefoanele iPhone importate SUA vin în prezent din India, și restul din China.
Trump a majorat constant tarifele la importurile din China, până la 125% miercuri, de la 54% anterior. La un tarif de 54%, prețul de cost al celui mai scump model iPhone 16 Pro Max vândut în SUA, care în prezent este de 1.599 de dolari, ar fi urmat să crească până la 2.300 de dolari.