Numărul turiștilor europeni în SUA a căzut brusc.
Aceasta deoarece tensiunile politice și economice și temerile legate de o frontieră ostilă sub președinția lui Donald Trump amenință cele mai profitabile rute aeriene din lume, conform Financial Times.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Turiștii din Europa de Vest care au rămas cel puțin o noapte în SUA au scăzut cu 17% în martie față de anul trecut, potrivit Administrației pentru Comerț Internațional, arată G4Media.
Călătoriile din unele țări – inclusiv Irlanda, Norvegia și Germania – au scăzut cu mai mult de 20%, a arătat o analiză FT a datelor ITA.
Tendința reprezintă o amenințare pentru industria turismului din SUA, care reprezintă 2,5% din PIB-ul țării. Unele companii aeriene și grupuri hoteliere au avertizat cu privire la scăderea cererii pentru călătoriile transatlantice și cu privire la un „buzz negativ” legat de vizitarea SUA.

Potrivit datelor ITA, numărul total de vizitatori străini care au călătorit în SUA a scăzut cu 12 % de la an la an în luna martie, cea mai abruptă scădere din martie 2021, când sectorul călătoriilor era afectat de restricțiile impuse de pandemie. „În doar două luni [Trump] a distrus reputația SUA, demonstrată într-un fel prin diminuarea călătoriilor din UE în SUA”, a declarat Paul English, cofondator al site-ului de turism Kayak. „Aceasta nu este doar încă o lovitură teribilă pentru economia SUA, ci reprezintă, de asemenea, daune reputației care ar putea dura generații pentru a fi reparate.”
E probabil ca declinul să fi reflectat parțial creșterea călătoriilor în timpul Paștelui, care a scăzut în martie anul trecut, a declarat Adam Sacks, președinte la Tourism Economics. Dar el a spus că alte date, inclusiv de la aeroporturile din SUA și traversările terestre din Canada, toate au arătat că „este foarte clar că se întâmplă ceva . . . și este o reacție la Trump”.

Rutele transatlantice sunt cele mai profitabile din lume, iar companiile aeriene s-au bucurat de o cerere în creștere pe aceste zboruri de la pandemie, în special pe locurile premium. Virgin Atlantic a avertizat săptămâna trecută cu privire la o încetinire „modestă” a cererii de zboruri transatlantice din partea consumatorilor americani, iar directorul general al Air France-KLM, Ben Smith, a declarat miercuri că transportatorul a fost nevoit să reducă tarifele transatlantice la clasa economică pe fondul unei „ușoare slăbiciuni” a pieței.
Însă proprietarul British Airways, IAG, și transportatorul american Delta Air Lines au declarat că nu au observat niciun impact.
Norocul companiilor aeriene este strâns legat de economia în general, deoarece consumatorii tind să renunțe la zboruri atunci când sunt îngrijorați de recesiune. Analiștii Barclays au declarat săptămâna aceasta că rămân îngrijorați de rutele transatlantice, unde se așteaptă ca profitabilitatea să fie „brusc diminuată”. Naren Shaam, CEO al site-ului de rezervări de călătorii Omio, a declarat că ratele de anulare pentru rezervările către SUA au fost cu 16% mai mari în primul trimestru decât în anul precedent – călătorii din Marea Britanie, Germania și Franța înregistrând o rată de anulare chiar mai mare, de 40%.

Scăderea numărului de vizitatori internaționali în SUA subliniază potențialul impact economic al unei politici de frontieră mai agresive sub conducerea lui Trump. Anul trecut, vizitatorii internaționali au cheltuit peste 253 de miliarde de dolari pe bunuri și servicii legate de călătorii și turism în SUA, potrivit ITA, sau peste 19% din cheltuielile de 1,3 miliarde de dolari pentru călătorii în SUA în 2024.
Asociația de turism din SUA, un grup industrial, a avertizat cu privire la „tendințele îngrijorătoare”, pe care le-a pus pe seama unor factori care includ „o întrebare cu privire la ospitalitatea Americii”.
Președintele Delta, Glen Hauenstein, a declarat că transportatorul a înregistrat o scădere „semnificativă” a rezervărilor din Canada.
Compania aeriană și-a retras estimările săptămâna aceasta, pe fondul incertitudinii generale. Gloria Sync, o artistă și autoare din Nottingham, Anglia, a declarat că și-a anulat o călătorie în luna mai la San Francisco după ce a văzut rapoarte despre turiști reținuți. „Granițele par nesigure”, a declarat Sync, care este transsexuală și care s-a declarat îngrijorată și de „atenția nedorită” pe care identitatea sa i-ar putea-o aduce la graniță. „Sinceră să fiu, nu știu dacă mă voi mai întoarce vreodată”.

Călătoriile din partea canadienilor, o sursă cheie de turism pentru destinațiile „soare de iarnă”, au scăzut, de asemenea. Localități din SUA precum Las Vegas, de exemplu, au primit 1,4 milioane de canadieni în 2023 – sau un sfert din totalul vizitatorilor internaționali.
Firma de cercetare Tourism Economics, care estimase anterior o creștere de 9% a sosirilor internaționale față de 2024, și-a revizuit săptămâna trecută previziunile la o scădere de 9,4 %, după anunțul de săptămâna trecută al lui Trump privind tarifele vamale.
Sacks a subliniat, de asemenea, retorica agresivă a lui Trump față de UE, Groenlanda și Canada. „Toate acestea sunt erori neforțate și au un efect semnificativ asupra sentimentului față de SUA și, prin urmare, asupra călătoriilor”.
Tarifele vamale ale lui Trump și desființarea de către administrația sa a agenției de ajutor extern USAID l-au determinat pe pensionarul Paul Harrington, un britanic care locuiește la Paris, să anuleze o călătorie la Washington DC anul viitor. Ambele sale fiice din Regatul Unit lucrează în învățământ, iar o recesiune ar putea pune în pericol locurile de muncă din sectorul public. „Îmi contactez acum prietenii din SUA pentru a mă vizita la Paris”, a declarat Harrington. „Nu voi vizita Statele Unite până când Trump nu va pleca”.
Și grupul hotelier francez Accor a avertizat că rezervările în avans pentru vara lui 2025 din Europa pentru SUA sunt în scădere cu 25%, pe măsură ce călătorii descurajați de măsurile președintelui Donald Trump, destinate combaterii imigrației, se îndreaptă spre alte locații, informează Bloomberg.
Compania franceză a sesizat o 'încetinire destul de puternică' peste Atlantic, a declarat marți directorul general Sébastien Bazin, într-un interviu acordat Bloomberg TV. Este vorba de o accelerare față de declinul de 18-20% înregistrat în primele 90 de zile ale anului, a precizat Bazin. În locul SUA, călătorii decid să viziteze locuri precum Canada, America de Sud și Egipt, a mai spus șeful de la Accor.

'Cel mai probabil este vorba de anxietatea de a merge într-un teritoriu necunoscut', a spus Bazin. Chiar dacă cazurile de persoane reținute la graniță sunt, pentru moment, subiect de glumă, ele au creat totuși 'comentarii negative', care încep să se reflecte în rezervări, a adăugat șeful Accor.
'Astăzi nu ai nevoie de niciun comentariu negativ', a spus Bazin.
Călătoriile transatlantice au fost mult timp o piatră de temelie pentru companiile aeriene și companiile din turism, în condițiile în care se numărau printre cele mai profitabile rute la nivel mondial. Acum sunt din ce în ce mai multe companii care atrag atenția asupra faptului că această legătură este pusă sub presiune, în condițiile în care turiștii americani strâng cureaua și evită Europa iar europenii evită SUA din motive politice.
Transportatorul aerian Virgin Atlantic Airways Ltd a tras recent un semnal de alarmă cu privire la diminuarea călătoriilor între SUA și Marea Britanie. Acest anunț a dus la scăderea la bursă a cotațiilor acțiunilor unor transportatori aerieni precum IAG SA, firma mamă a British Airways.
Luni, Air Canada a anunțat și ea că rezervările pentru zboruri între orașele din Canada și cele din SUA sunt în scădere cu 10% pentru perioada aprilie-septembrie, în contextul în care canadienii au început să evite să mai călătorească spre țara vecină din cauza războiului comercial. Renunțarea la călătorii face pare dintr-un boicot mai amplu al produselor americane, ca răspuns la tarifele lui Trump și a declarațiile repetate ale acestuia conform cărora Canada ar trebui să devină parte a SUA.