Procesul Roșia Montană începe pe 12 august. ANAF somează RMGC să plătească TVA de 27 mil. lei pe PR și publicitate

Procesul Roșia Montană începe pe 12 august. ANAF somează RMGC să plătească TVA de 27 mil. lei pe PR și publicitate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 aug 2016

Procedura de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources, care controlează RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului, va începe pe 12 august. Compania minieră a solicitat acces la o serie de documente clasificate sau confidențiale ale statului român. În plus, Gabriel Resources contestă o decizie recentă a ANAF prin care Fiscul somează RMGC să plătească 27 milioane lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță pe care ANAF le consideră nelegitime.

Anunțul a fost făcut de Gabriel Resources la finalul săptămânii trecute. Potrivit unui document oficial recent, prezentat de Profit.ro, Guvernul de la București consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit companiei, tribunalul din cadrul ICSID care va arbitra disputa dintre Gabriel Resources și statul român a fost constituit pe 21 iunie, iar primul termen în proces, la care vor participa părțile implicate, a fost programat pentru 12 august.

PNL cere postul lui Bogdan Olteanu de la BNR CITEȘTE ȘI PNL cere postul lui Bogdan Olteanu de la BNR

"Tribunalul va lua în considerare, la momentul cuvenit, mai multe solicitări de măsuri provizorii înaintate de reclamant, referitoare la utilizarea unor anumite categorii de documente și informații considerate clasificate și/sau confidențiale de către România", se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Compania a mai cerut tribunalului să ia măsuri provizorii și cu privire la o recentă evaluare de plată remisă Gabriel Resources de către ANAF, prin care Fiscul solicită 27 milioane lei reprezentând TVA rambursat către companie în perioada 2011-2016. Gabriel Resources consideră evaluarea ANAF ca fiind "ilegală, represivă și fără temei" și intenționează să o conteste atât în instanțele românești, cât și în justiția internațională. TVA-ul respectiv este aferent unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori, precizează Gabriel Resources.

Astfel, potrivit companiei miniere, pe 7 iulie 2016, RMGC a primit de la ANAF un raport al unei inspecții demarate în martie, în care Fiscul contesta legitimitatea solicitărilor de rambursare de TVA ale companiei, aferente unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori.

Antifrauda a dat amenzi de 600.000 de lei în complexurile comerciale Europa și Big Berceni CITEȘTE ȘI Antifrauda a dat amenzi de 600.000 de lei în complexurile comerciale Europa și Big Berceni

"Acest lucru intră în contradicție directă cu rezultatele a 18 audituri anterioare derulate de ANAf la RMGC din ianuarie 2007 până în iunie 2011, în care solicitările RMGC de astfel de rambursări de TVA, pentru aceleași tipuri de activități, în multe cazuri pentru achiziții de la aceiași furnizori, nu au fost contestate. Raportul stabilește TVA în sumă de circa 27 milioane lei, la care s-ar putea adăuga penalități și dobânzi. (...) RMGC intenționează să conteste cu vigoare evaluarea de TVA în România, prin măsuri administrative și juridice corespunzătoare", afirmă compania.

Gabriel Resources mai menționează că a înțeles că autoritățile române și-au exprimat intenția de a lua măsuri executorii asupra activelor RMGC din România și că deja au început să întreprindă acțiuni în acest sens, măsuri pe care Gabriel Resources și RMGC intenționează să le suspende până la soluționarea contestației RMGC la adresa evaluării TVA a ANAF, inclusiv prin solicitări adresate tribunalului arbitral în acest sens.

Pe 21 iulie 2015, Gabriel Resources anunța că a reclamat statul român la ICSID, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie. Reclamația a fost făcută după ce, în ianuarie 2015, compania a emis o notificare de litigiu președintelui, premierului și Guvernului României, invitând autoritățile române să discute găsirea unei soluții amiabile, la care nu a primit nici un răspuns.

"Prin acțiunile și inacțiunile sale, România a blocat și a împiedicat implementarea proiectului, cu încălcarea drepturilor investitorilor și fără justă compensație, privând efectiv Gabriel Resources de valoarea investițiilor sale. Tratamentul aplicat de România Gabriel Resources și investițiilor sale încalcă obligațiile prevăzute de tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, provocând pierderi semnificative Gabriel Resources. În cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicită compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecință a violării de către România a acestor tratate", se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources de la acea dată, în care se preciza că Gabriel Resources a investit în total peste 700 milioane dolari în proiectul de la Roșia Montană.

Munca, taxată agresiv în România: Salariatul mediu produce cu 1.250 euro pe an mai mult decât un bulgar, dar rămâne doar cu 50 euro în plus. Restul ia statul CITEȘTE ȘI Munca, taxată agresiv în România: Salariatul mediu produce cu 1.250 euro pe an mai mult decât un bulgar, dar rămâne doar cu 50 euro în plus. Restul ia statul

Potrivit unui document oficial recent, prezentat de Profit.ro, Guvernul de la București consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.

În februarie, Profit.ro a relatat că, potrivit unui alt document guvernamental, cabinetul Cioloș își propune să modifice legislația în domeniul minier pentru a interzice mineritul prin "procedee periculoase" pentru sănătatea omului sau pentru mediul înconjurător. Astfel, Executivul de la București își propune "introducerea unor prevederi care vizează în mod explicit împiedicarea exploatării resurselor naturale prin procedee periculoase pentru sănătatea omului sau pentru mediul înconjurător".

Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
rosia montana gold corporation
rmgc
gabriel resources
proiectul minier aurifer rosia montana
alburnus maior
uniti salvam rosia montana
minerit cianuri
cianuri rosia montana