Asociația Administratorilor de Fonduri a avansat în proiectul care vizează introducerea conturilor globale pentru industria fondurilor de investiții.
Distribuția de unități de fond de către rețelele bancare prin intermediul conturilor globale, modalitate care ar da acces la clienți administratorilor independenți, este o preocupare importantă a industriei de profil și în curând o modificare legislativă ar urma să fie promovată pentru facilitarea acestei modalități de vânzare, care este practica de bază la nivel european.
“Am ajuns la un stadiu aproape final“, spune Mugur Popescu, director de investiții la BCR Pensii. El menționează că s-a ajuns la un acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cee ace privește liniile principale, astfel încât, deja, în discuții a fost angrenat și Depozitarul Central pentru stabilirea unor parametrii tehnici. Depozitarul ar urma să fie entitatea care ține registrul investitorilor în fonduri, după un model similar celui existent pentru acțiuni, atunci când băncile vor vinde prin intermediul conturilor globale.
![Primăria Capitalei caută consultant pentru o emisiune de obligațiuni de peste 550 milioane lei. Titlurile vor fi listate la BVB](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33210/21921060/1/pmb-1-1.jpg?width=151)
De ce este important: distribuția unităților de fond în sistemul conturilor globale ar eficientiza vânzarea prin rețelele băncii și ar urma să majoreze parametrii întregului sector. Pe de altă parte, aceasta ar mări competiția în piața locală prin accesul la o masa critică de investitori al administratorilor independenți, care altminteri ar ajunge mai greu la clientul final.
“S-ar putea schimba modelul de business al băncilor“, spune Horia Gustă, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), menționând că instituțiile de credit ar putea să vândă unități pentru mai multe fonduri de investiții, fărăm a comunica acestora datele la nivelul fiecărui client. Practic, băncile vor transmite datele cu sumele de bani, ca și când ar fi vorba de un singur client.
![VIDEO Avertisment de pe Wall Street al unui investitor legendar: Nici SUA și nici China nu își permit să piardă cursa pentru supremație în inteligența artificială](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33213/21916781/1/dreamstime-xxl-357534844.jpg?width=151)
“Va fi o nouă bornă în procesul de dezvoltare a pieței“, spune Mugur Popescu de la BCR Pensii. “Ne așteptăm să ducă la creșterea vânzării unităților de fond.“ El spune că schimbarea legislativă necesară pentru introducerea conturilor globale ar fi putut să intre în așa-numita “ordonanță-trenuleț“, promovată de Guvern la sfârșitul anului trecut, dar ulterior să convenit să fie înaintată pe cale separate, cel mai probabil în acest an.
Totuși, implementarea ar urma să mai dureze, fiind nevoie nu numai de un cadru la nivelul legislației secundare, dar și de modificări tehnice și procedural la nivelul fiecărei instituții de credit, acestea, în prezent, realizând vânzările într-un regim al conturilor individuale. Probabil, undeva în primăvara, vara anului viitor, ar urma să fie vândute unități de fond prin sistemul conturilor globale.
![CONFIRMARE IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și Digi, rostogolește împrumuturile sale obligatare](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33213/21915621/2/dreamstime-m-19995164.jpg?width=151)
Foarte important, societățile de administrare a investițiilor (SAI) vor putea opta pentru menținerea conturilor individuale sautrecerea la conturile globale dar nu le vor putea mixa în relația cu același distribuitor.
Nu numai că acest sistem al conturilor globale ar contribui la creșterea volumelor, dar ar da acces și unor categorii noi de jucători, care în prezent nu au capacitatea de a concentra o masă critică de investitori.
![O companie din domeniul instalațiilor de apă și canalizare vine cu obligațiuni la bursă](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33213/21914218/1/bvb-noua-identitate-7.jpg?width=151)
“Ar deschide ecosistemul“, rezumă Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management și membru al boardului Asociației Administratorilor de Fonduri. Astfel, dacă băncile sunt, în mod natural, refractare în a accepta să ofere baza de date către clienți, acestea ar fi dispuse să vândă pentru administratorii independenți, în măsura în care nu sunt obligați să comunice către aceștia datele clienților lor.
Este ceva care deja băncile locale fac pentru clienții externi ce operează în regimul de distribuție al conturilor globale. În plus, aceasta lărgește aria de alegere între fonduri a clienților individuali. În prezent, dacă aceștia sesizează oportunități de investiții la diverse fonduri de investiții, trebuie să deschidă chiar și 5 conturi bancare, pe când în sistemul conturilor globale, ar putea ca de la o singură bancă să achiziționeze unități de fond de la mai multe SAI-uri.