Prețurile ouălor au atins un nivel ridicat record în Statele Unite, pe fondul epidemiei de gripă aviară, transmite agenția de știri AP.
Cel mai recent indice lunar privind prețurile de consum arată că prețul mediu pentru un carton cu 12 ouă de categoria A în orașele americane a ajuns în ianuarie la 4,95 dolari, depășind precedentul record de 4,82 dolari duzina, stabilit în urmă cu doi ani, și mai mult decât dublu față de nivelul scăzut de 2,04 dolari duzina din august 2023, scrie Agerpres.
![Telenovela fără sfârșit a bumbacului importat pe datorie de România de la americani în anii ’90. Statul român încearcă din nou să-și plătească restanțele de milioane de dolari](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33238/21931853/1/bumbac.jpg?width=151)
Este cel mai semnificativ avans din SUA al prețurilor ouălor de la precedenta epidemie de gripă aviară, în 2015, și reprezintă aproximativ două-treimi din totalul creșterii costurilor cu alimentele, în ianuarie, arată datele autorităților de la Washington.
Varietățile specializate, cum ar fi ouăle organice și de la păsări crescute la sol, sunt chiar mai scumpe.
„Acum folosim mai puține ouă, din cauza prețurilor. Voiam să pregătesc o tartă care îmi place, și aveam nevoie de șase ouă, dar am decis să gătesc altceva”, a spus Jon Florey, care își evalua opțiunile în piața Encinal din Alameda, California.
Analiștii nu se așteaptă în curând la o scădere a prețurilor ouălor. În mod obișnuit ouăle sunt mai scumpe în jurul Sărbătorii Pascale, în urma cererii ridicate. Și Departamentul american al Agriculturii previziona în ianuarie o creștere a prețurilor ouălor de până la 20% anul acesta.
Chiar dacă cumpărătorii își pot permite să achiziționeze ouă, ele sunt uneori dificil de găsit. Unele magazine au dificultăți de aprovizionare și limitează cantitatea pe care un client o poate cumpăra.
![Rețeaua X îl va despăgubi pe Donald Trump pentru suspendarea contului său în 2021](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33216/21932223/1/noul-logo-twitter-tw.jpg?width=151)
Proprietarul pieței Encinal, Joe Trimble, a explicat că se confruntă cu dificultăți în obținerea întregii cantități de ouă comandate de la furnizorii lui, iar în cea mai mare parte a timpului rafturile sunt pline în proporție de doar 25%.
Principalul motiv al prețurilor ridicate îl reprezintă epidemia de gripă aviară. Aproape 158 milioane de păsări au fost sacrificate în SUA începând de la începutul epidemiei. Este una dintre cele mai îndelungate epidemii de gripă aviară, primul focar fiind confirmat în SUA în luna februarie 2022.
Departamentul american al Agriculturii anunța că în ianuarie au fost sacrificate peste 23 milioane de păsări, și peste 18 milioane în decembrie, pentru a limita răspândirea virusului. Datele includ și curcanii și puii crescuți pentru carne, dar majoritatea păsărilor sacrificate au fost găini ouătoare.