Contrapartea Centrală - Îngrijorări exprimate în AGA de la Bursă

Piața de capital   
Contrapartea Centrală - Îngrijorări exprimate în AGA de la Bursă

Sursa foto: BVB

Costurile anuale induse pentru Bursa de Valori București de CCP.RO, entitatea încă neoperațională, concepută pentru servicii de compensare, sunt invocate ca fiind de peste 2,5 milioane euro anual. Critici aduse de un acționar minoritar.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

An de an, Bursa de Valori București (BVB) venea cu dividende pentru recompensarea acționarilor, însă acest an nu aduce distribuție de cash. Este rezultatul inclusiv al efortului financiar pentru aportul de capital la CCP.RO, unde Bursa este acționar cu 54% din titluri. Acum se susține că entitatea care ar trebui să aducă o piață lichidă a instrumentelor derivate induce la acest moment pierderi de resurse pentru operatorul de piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Impactul adus de proiectul încă nefuncțional de Contraparte Centrală a fost menționat expres în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București de președintele Consiliului BVB, Radu Hanga. Astfel, costurile de operare ale Contrapărții Centrale sunt de 5 milioane euro pe an.

BRD repartizează sub formă de dividende jumătate din profitul net obținut anul trecut. Câți bani merg în Franța CITEȘTE ȘI BRD repartizează sub formă de dividende jumătate din profitul net obținut anul trecut. Câți bani merg în Franța

În cazul în care această entitate nu aduce venituri, o matematică simplă arată că Bursa de Valori București, având un aport de 54% din capitalul social al CCP.RO, are un impact de 2,6-2,7 milioane de euro pe an în cifrele BVB.

În prezent, CCP.RO nu a făcut comunicări despre necesarul suplimentar de capital, însă totul depinde de cum decurge calendarul de autorizare și o eventuală întârziere a acestuia ar putea atrage nevoie de capital pentru Contrapartea Centrală.

OMV Petrom vine cu un dividend record CITEȘTE ȘI OMV Petrom vine cu un dividend record

Dezbaterea din AGA de bilanț de la BVB a fost provocată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), în calitate de acționar minoritar semnificativ, cu o participație de peste 5% din titluri. Solicitatea de punere în discuție a proiectului de Contraparte Centrală a venit încă din februarie și, înainte de Adunare, un răspuns a venit de la CCP.RO cu privire la perspectivele de operaționalizare.

Astfel, noul dosar de autorizare ar urma să fie depus pe 31 mai la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și, în cazul unui parcurs bun, serviciile de compensare ar putea fi furnizate începând cu luna aprilie a anului 2026.

Farmaceutica Remedia distribuie aproape 2 treimi din profit sub formă de dividende. Mai mult a luat statul sub forma impozitului pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia distribuie aproape 2 treimi din profit sub formă de dividende. Mai mult a luat statul sub forma impozitului pe cifra de afaceri

Este un răspuns care îi nemulțumește pe cei de la BRM. Prezent la AGA de la BVB, Gabriel Purice, președinte și director general al Bursei Române de Mărfuri, a afirmat că în solicitare ar fi vrut să afle un punct de vedere al board-ului BVB și nu doar din partea Contrapărții Centrale. “Ne surprinde acest lucru. Nu este nicio asumare din partea Consiliului de Administrație“, spune Purice. “Părerea noastră este că, în momentul de față, Consiliul BVB nu are nicio putere să influențeze deciziile CCP.RO.“

Nemulțumirea acționarului minoritar este aceea că s-au consumat 6 ani și proiectul nu are finalitate. Cheltuielile totale pe IT sunt estimate la 5 milioane de euro pentru următorii 2 ani, la care se adaugă cele cu personalul. Aceasta ridică totalul cheltuielilor operaționale la 10 milioane euro până în 2027, care este termenul cel mai optimist, în opinia celor de la BRM, că entitatea va obține autorizarea.

Antibiotice distribuie mai puțin de o cincime de profitul net sub formă de dividende. Câți bani ajung la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Antibiotice distribuie mai puțin de o cincime de profitul net sub formă de dividende. Câți bani ajung la bugetul de stat

Purice amintește că autorizarea entității care oferă serviciile de clearing în Croația a durat 5 ani din momentul depunerii dosarului de avizare. “Cred că sunt proceduri foarte grele. Nu văd cum ESMA poate să dea avizul în 2 ani de zile“, afirmă acesta adăugând că dosarul nici măcar nu a fost depus.

Promotorii proiectului, în frunte cu directorul general Adrian Tănase, au depus aplicația la reglementatorul ASF la începutul anului 2023, au făcut testele tehnice cu brokerii, însă autorizarea a întârziat către jumătatea anului 2024, când deja CCP.RO a pierdut licența Euronext, pe care partenerii italieni nu au mai prelungit-o. Aceștia au acceptat reînnoirea ei însă în noi condiții, conform cărora entitatea românească își cumpără propriile echipamente, iar soluția de servicii de software și de dezvolare este furnizată de o companie de IT la costuri anuale de aproximativ 2 milioane euro.

Romcarbon Buzău prinde o finanțare PNRR în domeniul reciclării deșeurilor de mase plastice CITEȘTE ȘI Romcarbon Buzău prinde o finanțare PNRR în domeniul reciclării deșeurilor de mase plastice

Este ceva care acum, în AGA de BVB, este contestat. “Procedura nu a fost transparentă din punctul de vedere al selecției“, spune directorul BRM Purice, adăugând că a fost dintr-o singură sursă și a fost preluat un soft depășit, cu costuri de adaptare foarte mari. În opinia sa, aceasta ar putea induce costuri de 15-20 milioane euro, despre care nu știe din ce surse vor fi susținute.

În opinia sa, solicitarea pentru consultatntul extern ar fi trebuit să fie doar pentru rezolvarea problemei de logistică instituțională și pentru aspectele de management al riscului, unde au experiență, în timp ce aplicația software trebuia dezvoltată local. “Era mult mai eficient, mult mai ieftin; se reducea, până la urmă, la o fracțiune din costurile care sunt acum“, a afirmat Purice în AGA de la BVB. “Sunt firme consacrate în România care puteau să facă soluția fără probleme.“

Injecție masivă de capital la compania mixtă de fabricare de echipamente a Electrica SA cu un gigant din Emirate. Acesta a țintit un contract al distribuitorului afiliat DEER CITEȘTE ȘI Injecție masivă de capital la compania mixtă de fabricare de echipamente a Electrica SA cu un gigant din Emirate. Acesta a țintit un contract al distribuitorului afiliat DEER

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, care este membru în board-ul BVB, are nemulțumirile sale legate de contractarea companiei IT și a afirmat în Adunarea Generală a Acționarilor că invocarea confidențialității în relațiile contractuale pentru a nu comunica detalii despre soluția de dezvoltare este o “vrăjeală“.

În rest, vocea celor de la BRM a fost singulară în dezbaterea dintr-o AGA de bilanț cu prezență redusă. Nemulțumirile, ironiile, scepticismul față de deznodământul proiectului sau revolta față de henoragia financiară au fost exprimate în relații unu la unu de cei prezenți, inclusiv în discuții cu Profit.ro.

Directorul Tănase de la BVB, care își leagă numele de obiectivul operaționalizării Contrapărții Centrale, a dat asigurări acționarilor că sunt avansați în proiect și cu soluția tehnologică.

Platforma de participare online la AGA eVote lansează versiunea pentru investitorii instituționali CITEȘTE ȘI Platforma de participare online la AGA eVote lansează versiunea pentru investitorii instituționali

Este contextul în care AGA a respins propunerea Bursei Române de Mărfuri pentru un program de austeritate de 3 ani legat de ceea de acționarul minoritar anticipează ca o istovire de resurse în susținerea cu aport capital la CCP.RO. Avertismentul este că lichiditățile BVB sunt deja reduse. “Orice necesar apare nu știm din ce îl vom acoperi“, spune directorul Purice.

Impasul actual a fost agravat de schimbarea legislației europene, prin promovarea directivei EMIR 3 privind casele de compensare la sfârșitul anului trecut, ceea ce a făcut ca dosarul vechi depus de CCP.RO să devină perimat sub incidența noilor norme. Entitatea este nevoită să o ia de la capăt, depunând la ASF o nouă aplicație.

Transelectrica, nevoită să îi explice Guvernului legea: Nu avem voie să dăm dividende din subvențiile pentru cogenerare și nici din taxele de racordare și interconexiune! CITEȘTE ȘI Transelectrica, nevoită să îi explice Guvernului legea: Nu avem voie să dăm dividende din subvențiile pentru cogenerare și nici din taxele de racordare și interconexiune!

AGA a trecut destul de ușor și fără încrâncenare peste ceva care apare ca o hemoragie pentru resursele financiare ale Bursei, însă tensiuni există. Este una din circumstanțele în care Tănase va pierde la finalul lunii iunie, după 6 ani și jumătate, poziția de director general al BVB, unde i-a succedat polonezului Ludwig Sobolewski.

Un madat de 4 ani i-a fost încredințat lui Remus Vulpescu, fost oficial guvernamental și care deja este în board-ul Bursei. Cei de la BRM văd principala provocare a acestuia în strunirea unui buget deraiat de proiectul de Contraparte Centrală. “E o situație ingrată, efectiv, pentru noua conducere executivă“, a afirmat în AGA directorul Purice al acționarului minoritar.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
contrapartea centrala
brm
gabriel purice
adrian tanase
radu hanga
ccp.ro
asf