Conducerea Sphera Franchise Group anticipează că în acest an va obține un câștig pretaxare EBITDA de 194,3 milioane lei, cu 9,8% mai mare decât cel de 176,9 milioane lei obținut anul trecut. Consumatorii au revenit în restaurante, surmontând șocul social al anilor 2021-2022, când măsurile sanitare bulversau industria.
Consiliul de Administrație al Sphera Franchise Group (SFG) propune spre aprobare în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din data de 29 aprilie bugetul de venituri și cheltuieli, conform căruia compania care operează lanțurile de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell ar urma să obțină în 2025 venituri totale de 1,74 miliarde lei, în creștere 12,1% față de cele de 1,55 miliarde lei de anul trecut.
Comparația sare în ochi și mai tare dacă ne gândim că suma bugetată este cu peste 1 miliard de lei mai mare decât vânzările în restaurante de 710,80 milioane lei din 2020. Este anul în care Guvernul, invocând criza COVID-19, în starea de urgență a închis pentru 2 luni activitatea în unitățile de alimentație publică, pentru ca apoi aceasta să se reia cu întreruperi sistematice și la capacități limitate.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Ne-a dat înapoi dintr-o evoluție frumoasă”, spune într-o discuție cu Profit.ro CEO-ul Călin Ionescu, ce nu a putut răspunde în sume concrete la întrebarea despre cât a costat pandemia.
„E greu de măsurat, dar oricum a fost un recul în ecoluția noastră”, spune șeful executiv al companiei care deține în România lanțul KFC, adăugând că în anii 2020-2022 au fost crize succesive, respectiv închiderile de coronavirus, la materii prime, energie, războiul din Ucraina, inflația. „Ne-a deraiat un pic, dar e greu de calculat.”
Acum, Sphera anticipează pentru 2025 o creștere cu 14,3% a cheltuielilor de exploatare în restaurante, la 947,4 milioane lei și o majorare cu 9,1% a cheltuielilor generale și administrative, la 66,7 milioane lei. Este contextul în care compania ar urma să obțină un profit net de 105,2 milioane lei, cu 8,2% mai mare decât cel de 97,2 milioane lei livrat anul trecut.

Este o performanță care ar urma să fie obținută pe fondul unei reveniri a pieței din șocul anilor 2020-2021. „Consumatorii s-au întors în restaurante. Oamenii și-ai păstrat dorința de a ieși în oraș, de a socializa”, spune directorul Ionescu. Observația este aceea, că după valul inflaționist, clienții sunt mai atenți la raportul între preț și ceea ce primesc („value for money”). „Consumatorul nu dorește neapărat să cumpere ieftin.
El își dorește ca pentru banii plătiți să primească produsul corect, serviciul corect. Cred că noi avem un avantaj mare competitiv datorită calității produselor noastre.”
Ce a mai rămas din efervescența livrărilor din primii ani ai deceniului
Realitatea pieței de azi a lăsat în urmă amintirea „boom”-ului livrărilor din anii crizei COVID. Piața a scăzut, însă, este adevărat că a rămas mai sus decât în perioada prepandemică, pentru că acum orice restaurant livrează, iar înainte doar pentru pizza și mâncarea chinezească erau astfel de servicii servicii de livrare.
„Oricum, nivelurile atinse în perioada de pandemie sunt istorie”, spune CEO-ul Sphera, care estimează volumele actuale la 15-20% față de etapa de vârf.

Componenta de livrări a ajutat Sphera să atenueze șocul e atunci. Compania avea avantajul că avea deja rețeaua de livrare Pizza Hut Delivery. Se uitaseră la trenduri și începuseră să dezvolte încă din anii 2018-2019. KFC avea un call center, segmentul de curieri era acoperit la București și Cluj-Napoca. „Ne-a fost ușor să ne repliem la momentul când decizia de închidere aministrativă a unităților a venit”, spune Ionescu.
Sphera Franchise avea deja contracte cu firme de livrare. Acestea au fost semnate urmând trendurile din piețele vestice, nu neapărat că ar fi fost vizionari, mai afirmă directorul. „Nu a fost o perioadă ușoară, dar o echipă experimentată a reușit să o treacă”, a conchis acesta.