Fragmentarea geoeconomică, războaiele comerciale și schimbările în lanțurile globale de aprovizionare ar putea conduce la creșteri ale costurilor pentru OMV Petrom, cât și la prețuri volatile ale mărfurilor, elemente ce ar putea impacta negativ creșterea economică, afectând cererea pentru produsele companiei, se arată în raportul pe T1 2025 al celui mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, controlat de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni.
″Impactul direct al tarifelor SUA asupra OMV Petrom este estimat a fi minor, dar în cazul unei deteriorări a situației economice, ne așteptăm la efecte negative asupra cererii și prețurilor mărfurilor. Clasa de risc a clienților din portofoliul OMV Petrom ar putea fi, de asemenea, influențată negativ de factorii de risc menționați mai sus. OMV Petrom își monitorizează expunerile față de parteneri ca parte a proceselor sale standard de gestionare a riscului de credit″, se menționează în documentul citat.

OMV Petrom spune că principalele incertitudini care pot influența rezultatele grupului rămân cele legate de riscurile de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile valutare, riscurile operaționale, precum și riscurile politice și de reglementare.
″În privința riscului de reglementare, societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat un număr semnificativ de inițiative fiscale și de reglementare implementate (cum ar fi scheme de compensare, prețuri reglementate/plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE). Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri″, notează compania.

OMV Petrom evaluează în mod regulat riscurile potențiale asociate cu conflictul în curs din Ucraina, cum ar fi impactul potențial al oricăror sancțiuni suplimentare, al schimbărilor potențiale în fluxurile de mărfuri rusești sau al oricăror perturbări în lanțurile globale de aprovizionare asupra activităților sale de afaceri.
Mai mult, OMV Petrom monitorizează evoluțiile din Gaza și din regiunea extinsă MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord) și efectele potențiale, în special asupra infrastructurii țițeiului și gazelor naturale, logisticii și prețurilor mărfurilor.

″OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile și să evalueze în mod regulat impactul posibil asupra fluxului de trezorerie și a lichidității grupului. Contextul geopolitic a continuat să nu aibă un impact negativ semnificativ asupra situațiilor financiare interimare consolidate simplificate la 31 martie 2025, similar cu anul trecut″, conchide OMV Petrom.
Compania a înregistrat în primul trimestru din 2025 un profit net de 1,07 miliarde, cu aproape 24% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut (1,399 miliarde lei), scăderea fiind cauzată în principal de pierderile consemnate pe segmentul Gaze și Energie, ca urmare a supraimpozitării producției de energie electrică și a noii obligații legale de a prelua la centrala Brazi gazele de producție proprie la preț de piață.