După o etapă în care turbulențele din piețele financiare internaționale au adus fluctuații puternice la BVB, însoțite de o activitate de tranzacționare sporită, piața și-a atenuat volatilitatea, în condițiile unui declin al ordinelor.
Investitorii de pe marile burse ale lumii au reușit să stabilizeze piețele, după o etapă de mișcări brutale aduse de deciziile tarifare ale SUA, urmate de măsurile de retorsiune ale unor țări precum China sau Canada. Raliul din minime a fost urmate de o interpunere de ordine care a oprit volatilitatea.
La BVB, reacția a fost similară. Secvența de sesiuni cu fluctuații puternice a fost oprită de o ședință cu deviații mninime față de referință ale principalilor indici. Indicele compozit BET-XT a avansat cu 0,10% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,07%, până la nivelul de 17.057,76 de puncte, unde este cu puțin sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Simptomativ pentru inerția pieței, indicele de energie BET-NG a închis în staționare. Nici nu au fost ordinele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,25 milioane lei (4,67 milioane euro), din care peste o treime a fost asigurată de transferurile în valoare de 6,63 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), c are au câștigat 0,36%, până la prețul de 27,70 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD – Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,09%, până la prețul de 18,10 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 4,66 milioane lei. Acestea au fost urmate, cu schimburi însumând 2,47 milioane lei, de titlurile Hidroelectrica (H2O), care au alunecat cu 0,25% sub referință, până la prețul de 120,80 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a producătorului de energie hidro se ridică la 54,33 miliarde lei (10,90 miliarde euro).
În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de acțiunile producătorilor de gaze naturale, care au avut închideri divergente: -0,83%, până la prețul de 0,7130 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) și +1,18%, până la prețul de 5,9800 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG).