Acțiunile Hidroelectrica și Banca Transilvania dau tonul creșterilor de la BVB. Salt important și pentru titlurile Premier Energy

Acțiunile Hidroelectrica și Banca Transilvania dau tonul creșterilor de la BVB. Salt important și pentru titlurile Premier Energy

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iun 2024

Indicele celor mai lichide acțiuni românești a câștigat 0,8% într-o sesiune cu lichiditate bună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Bursele mari ale lumii au avut o zi cu oscilații neconcludente în jurul nivelurilor de referință ale sesiunii precedente. Totuși, la BVB piața a păstrat impulsul de creștere din prima ședință de tranzacționare a săptămânii și indicii principali au avut aprecieri semnificative: +0,81% pentru indicele BET-XT și +0,79% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 18.020,52 de puncte apare ca fiind pe o reacție tehnică după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile Hidroelectrica și Banca Transilvania dau tonul creșterilor de la BVB. Salt important și pentru titlurile Premier Energy

Este o mișcare care vine pe fondul unui rulaj de 62,99 milioane lei (12,66 milioane euro) al pieței de acțiuni din care o peste o treime a fost concentrat pe primele 2 simboluri, ambele cu tranzacții depășind reperul de 11 milioane lei. Dacă titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,7500 lei/acțiune, titlurile Hidroelectrica (H2O) au urcat cu 1,14%, până l aprețul de 124,00 lei/acțiune, unde este la un nivel superior celui unei ajustări integrale cu dividendul brut de 13,99 lei/acțiune care urmează să fie distribuit pe data de 28 iunie.

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!” CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!”

Un aport important la dinamica pieței l-au avut și cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB: +1,10%, până la prețul de 32,15 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat schimburi de 4,87 milioane lei, și +1,01%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au adunat volume echivalente cu 2,20 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, pe o activitate de 3,78 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,48%, până la prețul de 0,4180 lei/acțiune, însă, în oglindă, indicele de profil BET-FI a avansat cu 0,45%, până la  nivelul de 59.154,70 de puncte.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a urcat cu 0,72%, fiind tras în sus de saltul de 4,13% al titlurilor Premier Energy (PE), care au închis la prețul de 21,45 lei/acțiune, o sesiune în care au cumulat transferuri de 3,65 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 0,35%, până la prețul de 5,76 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,03 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,47%, până la prețul de 24,20 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi de 1,53 milioane lei.

În piața deal, singura tranzacție specială, cu o valoare de 4,30 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Digi Commmunications (DIGI), care și în piața reglementată au întrunit o activitate de 3,54 milioane lei, pe fondul căreia cotația s-a retras cu 0,30%, până la prețul de 66,80 lei/acțiune.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 4 simboluri, toate cu închideri pozitive: +2,98%, până la prețul de 1,2100 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), +0,67%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), +2,95%, până la prețul de 3,1400 lei/acțiune, pentru titlurile Antibiotice Iași (ATB) și +0,67%, până la prețul de 45,50 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
digi
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica