Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia

Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 14:48

Nouă state europene au protestat contra planurilor Fondului Monetar Internațional (FMI) de a relua misiunile în Rusia, spunând că un dialog cu o țară care a invadat altă țară ar afecta reputația instituției financiare, transmite Reuters.

După ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, FMI a oprit consultările sale anuale cu Rusia, în condițiile în care creditorul cu sediul la Washington are consultări cu toate statele membre. Dar în 2 septembrie, Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI, a afirmat pentru Reuters că FMI va relua consultările online în 16 septembrie, iar până la 1 octombrie va avea loc o vizită a unei delegații FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruși.

Urmărește-ne și pe Google News
Datoria externă totală a României a crescut până la 180,33 miliarde euro CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut până la 180,33 miliarde euro
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Vrem să exprimăm nemulțumirea noastră profundă față de astfel de planuri ale FMI", se arată în scrisoarea adresată șefului FMI, Kristalina Georgieva, de miniștrii de Finanțe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia și Polonia, consultată de Reuters.

Georgieva participă la Budapesta la reuniunea guvernatorilor băncilor centrale și miniștrilor de Finanțe din UE, iar cele nouă țări vor pune întrebări șefului FMI în legătură cu planurile instituției privind Rusia.

"Ce recomandări vrea să facă FMI Rusiei la finalul consultărilor? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?", a spus un oficial de rang înalt din zona euro, scrie Agrerpres.

În scrisoare se arată că Rusia, ca țară agresoare, nu ar trebui să beneficieze de consilierea FMI, iar, dacă instituția merge mai departe cu planurile sale, va fi redusă disponibilitatea țărilor donatoare de a sprijini Ucraina prin inițiativele FMI, deoarece ar submina încrederea în Fond.

"Donatorii pot alege alte instituții, cum ar fi Banca Mondială sau BERD", a apreciat oficialul din zona euro.

Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului CITEȘTE ȘI Scăderea vânzărilor de articole de lux îi face pe unii producători elvețieni de ceasuri să ceară ajutorul statului

În scrisoare se arată că orice date furnizate FMI de Rusia vor fi cenzurate pentru a demonstra că economia face față cu bine războiului și rezistă sancțiunilor occidentale, ceea ce face evaluarea FMI inadecvată.

De asemenea, Moscova va folosi misiunea FMI în propriile sale scopuri de propagandă, afectând reputația FMI. "Prin urmare, cerem FMI să nu reia cooperarea cu Rusia, să-și mențină angajamentele și să respecte principiile din Carta ONU", susțin cele nouă țări.

"Cerem tuturor instituțiilor financiare internaționale, inclusiv FMI și conducerii sale, să continue să se abțină de la activitățile care implică un stat agresor și să nu reia dialogul, atât timp cât Rusia continuă războiul de agresiune contra Ucrainei", se arată în scrisoare.

Joi, FMI a anunțat că planificata vizită în Rusia este în linie cu obligațiile sale obișnuite, precum și cele ale Rusiei de stat membru al FMI.

Ultima misiune anuală a FMI în Rusia a fost în noiembrie 2019, înainte de pandemie.

Multe state occidentale au discutat despre posibilitatea excluderii Rusiei din FMI, după invadarea Ucrainei, dar inițiativa s-a lovit de opoziția altor state membre cu cote ridicate de vot, cum ar fi China și India. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
kristalina georgieva