Datoria guvernamentală a Germaniei a crescut cu 57 miliarde de euro anul trecut, ajungând la 2.690 miliarde de euro (2.900 miliarde de dolari), deși ponderea datoriei ca procent din PIB a scăzut la 62,5%, arată datele publicate de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite DPA.
Chiar dacă ponderea datoriei ca procent din PIB a scăzut pentru al treilea an consecutiv, depășește pragul stabilit de UE, de 60%.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În 2019, ponderea datoriei ca procent din PIB era de 58,7%, dar a crescut după 2020 ca rezultat al plăților către persoanele fizice și companii în timpul pandemiei. De asemenea, datoria a crescut din cauza crizei energetice care a urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.
În total, deficitul guvernamental al Germaniei s-a situat la 118,8 miliarde de euro în 2024.
Conform Bundesbank, Guvernul a putut limita cheltuielile accesând bani din depozitele existente și primind rambursări de la precedentele credite.
În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituția Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, ''debt break'', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut în fiecare an. Luna aceasta, Parlamentul a votat în favoarea unui program de creșteri masive ale cheltuielilor bugetare, un punct de cotitură major pentru cea mai mare economie a Europei, care vrea să cheltuiască generos pentru a se reînarma și a se moderniza. De asemenea, au fost atenuate reglementările privind împrumuturile, așa numita ''Frână a datoriei'', ceea ce ar putea majora în următorii ani nivelul datoriei Germaniei.