Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acționeze "acum" pentru a reduce deficitele bugetare

Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acționeze "acum" pentru a reduce deficitele bugetare
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 07:25

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut un apel către guvernele din zona euro, să demareze "acum" reformele care vizează reducerea deficitelor bugetare, informează AFP.

Punerea în practică a regulilor Uniunii Europene "în mod complet, transparent și fără întârziere va ajuta guvernele să își reducă deficitele bugetare și nivelul de îndatorare", a declarat Christine Lagarde în conferința de presă de după reuniunea consiliului guvernatorilor BCE.

Urmărește-ne și pe Google News

"Guvernele ar trebui acum să se angajeze, în mod hotărât, cu privire la planurile lor pe termen mediu în materie de politici bugetare și structurale", a adăugat Christine Lagarde, fără a menționa o anumită țară în mod concret, scrie Agerpres.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate

Franța este vizată, începând de la finele lunii iulie, de o procedură de deficit excesiv, la fel ca și alte șase state membre UE.

Reducerea deficitului ar urma să fie una dintre prioritățile noului premier francez, Michel Barnier, desemnat la începutul lunii septembrie și care în zilele următoare ar urma să își prezinte echipa guvernamentală. Autoritățile de la Paris au promis că vor reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB în 2027, un obiectiv care în opinia mai multor experți nu este credibil, în condițiile în care Franța a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

De asemenea, Christine Lagarde a salutat joi raportul cu privire la competitivitatea economiei europene, prezentat la începutul săptămânii de Mario Draghi, fost premier italian și predecesorul lui Lagarde în fruntea BCE. "Este vorba de un raport formidabil, în sensul că pune un diagnostic sever dar corect după părerea noastră, și de asemenea indică reformele structurale care ar putea fi extrem de utile pentru ca Europa să fie mai puternică", a subliniat președintele BCE.

Ideile din raportul lui Mario Draghi ar putea, de asemenea, ajuta BCE în derularea politicii sale monetare, a adăugat Lagarde.

"Dacă productivitatea poate crește ca urmare a reformelor structurale, asta ar fi o veste foarte bună pentru noi; dacă uniunea piețelor de capital poate fi pusă în practică și vor fi disponibile mai multe finanțări pentru inovație, asta ar fi de asemenea o veste bună pentru noi în ceea ce privește inflația, stabilitatea prețurilor și elementele care susțin munca noastră", a apreciat președinta BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
deficit