Surpriză - Cea mai veche bancă din lume își preia rivalul

Surpriză - Cea mai veche bancă din lume își preia rivalul
scris astăzi, 11:50

Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche bancă din lume, a anunțat că lansează o ofertă de preluare a unei rivale mai mari, Mediobanca, prin care o evaluează la 13,3 miliarde de euro, arată AFP.

Scopul tranzacției este de a „crea un nou campion național în sectorul bancar italian”, cu „doi jucători importanți: MPS pentru servicii bancare de retail și comerciale și Mediobanca pentru management privat și servicii bancare pentru companii și investiții”, se arată în comunicatul de presă al MPS, citat de Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Lanțul românesc La Cocoș, care a intrat în luptă cu marile supermarketuri, se extinde de Ziua Unirii cu un nou hipermarket. Sute de persoane au așteptat să intre CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul românesc La Cocoș, care a intrat în luptă cu marile supermarketuri, se extinde de Ziua Unirii cu un nou hipermarket. Sute de persoane au așteptat să intre

MPS își propune să achiziționeze toate acțiunile Mediobanca la prețul de 15,92 euro pe acțiune, ceea ce conferă Mediobanca o valoare de 13,3 miliarde de euro. Prețul propus este cu 5,03% mai mare decât prețul de închidere de la Bursa din Milano de joi.

Banca se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată până în al treilea trimestru al anului 2025.

MPS a cunoscut o redresare spectaculoasă în ultimii ani. Fondată în 1472, banca vieneză a fost în pragul falimentului, iar în 2017 a trebuit să fie salvată cu 5,4 miliarde de euro de guvernul italian, care a devenit principalul său acționar.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie: Un mare furnizor de energie din România nu a plătit de două luni facturile către prosumatori CITEȘTE ȘI Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie: Un mare furnizor de energie din România nu a plătit de două luni facturile către prosumatori

După eșecul, în octombrie 2021, al negocierilor de fuziune cu UniCredit, a doua cea mai mare bancă italiană, MPS a avut dificultăți în a găsi o altă instituție financiară cu care să-și unească forțele.

Considerată mult timp veriga slabă a sectorului bancar italian, cu mulți ani de pierderi, Monte dei Paschi a început de atunci o redresare clară a situației sale.

În primele nouă luni ale anului 2024, profitul net al MPS a crescut cu 68,6%, ajungând la 1,56 miliarde de euro, datorită unei reveniri a veniturilor din comisioane și din dobânzi.

FOTO Wizz Air anunță pentru România trei rute noi, două aeronave suplimentare și o bază permanentă la Băneasa CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air anunță pentru România trei rute noi, două aeronave suplimentare și o bază permanentă la Băneasa

În noiembrie, statul italian a început să se retragă din MPS, reducându-și participația de la 26,7% la aproximativ 11,7%.
Mutare-supriză, venită într-un moment de agitație în sistemul bancar italian

Anunțul surpriză se adaugă unui val de propuneri de tranzacții care a cuprins Italia în ultimele luni, notează Bloomberg.

MBS îi spune lui Trump că vrea să investească 600 de miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani CITEȘTE ȘI MBS îi spune lui Trump că vrea să investească 600 de miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani

Cel de-a treia bancă din Italia ca mărime, Banco BPM, s-a oferit să cumpere administratorul național de active Anima Holding în noiembrie, pentru ca, săptămâni mai târziu, să devină ea însăși o țintă de preluare din partea Unicredit, care a lansat o ofertă.

Situația este complicată de o rețea de participații încrucișate în unele dintre cele mai mari societăți de servicii financiare din Italia, deținute de două clanuri miliardare, familiile Del Vecchios și Francesco Gaetano Caltagirone. Cele două familii au dețineri importante la Monte Paschi și Mediobanca.

Mediobanca s-ar putea opune ofertei și ar putea lua în considerare diverse contramăsuri, au declarat persoane familiarizate cu problema.

Guvernul italian joacă un rol esențial, deoarece a încercat să folosească privatizarea Monte Paschi drept o modalitate de a crea o contrapondere internă la cele două bănci dominante din țară, UniCredit și Intesa Sanpaolo. Guvernul deține încă aproximativ 11,7% din Monte Paschi după diverse plasamente făcute în ultimele 18 luni, mai notează Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia