Patronatele Bancare solicită autorităților ca Legea dării în plată să fie trimisă la Curtea Constituțională

Patronatele Bancare solicită autorităților ca Legea dării în plată să fie trimisă la Curtea Constituțională
scris 13 apr 2016

Băncile reacționează după ce Parlamentul a adoptat legea dării în plată. Cele două organizații de lobby ale băncilor susțin că legea este neconstituțională. Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) vrea ca legea să fie verificată de Curtea Constituțională înainte să intre în vigoare, iar Asociația Română a Băncilor (ARB) spune că legea va avea impact negativ asupra stabilității financiare.

Cele două organizații sunt nemulțumite de faptul că parlamentarii au lăsat ca legea să se aplice și creditelor în derulare, ceea ce, în opinia acestora, este neconstituțional.

Urmărește-ne și pe Google News

CPBR spune că și Guvernul, Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat o serie de aspecte de neconstituționalitate a legii, precum încălcarea principiului neretroactivității legii civile, încălcarea dreptului de proprietate privată și discriminarea creditorului ipotecar în raport cu alți creditor, lucru susținut și de ARB.

“Toate aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate în mod repetat atât de către comunitatea bancară cât și de instituțiile mai sus menționate au fost ignorate de către Parlamentul României și subzistă că atare în formă finală a Legii adoptată de către Parlament”, se arată într-un comunicat transmis de CPBR.

“Aceste elemente de neconstituționalitate împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut vor fi luate în considerare de către instituțiile de credit cu privire la modul în care vor reacționa la impactul acestei legi”, scriu și cei de la ARB.

EXCLUSIV Doi comisari europeni scriu ministrului Finanțelor împotriva legii dării în plată: Nu luați măsuri până nu vă consultați cu noi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi comisari europeni scriu ministrului Finanțelor împotriva legii dării în plată: Nu luați măsuri până nu vă consultați cu noi

Camera Deputaților a adoptat legea cu o majoritate covârșitoare, 207 voturi pentru și unul împotrivă, după mai bine de două luni de dezbateri. La fel ca la prima trecere a legii prin Parlament, cea de anul trecut, aleșii au votat legea cu aplauze. Însă față de prima formă au apărut mai multe concesii favorabile băncilor, precum restricționarea legii la persoanele fizice consumatori, și la creditele pentru locuințe de până în 250.000 de euro.

Aceste modificări sunt insuficiente pentru CPBR, care a cerut ca legea să se aplice doar pentru creditele viitoare, cu plafon de 150.000 de euro și grad de îndatorare de minimum 65% pentru cel care dă în plată locuința.

“Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), ale cărui bănci membre dețin peste jumătate din totalul activelor bancare la nivelul întregului sistem, solicită cu toată responsabilitatea instituțiilor abilitate să-și exercite prerogativele și să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu această Lege, în vederea verificării constituționalității acesteia”, se menționează în comunicat.

Legea dării în plată, adoptată de Parlament CITEȘTE ȘI Legea dării în plată, adoptată de Parlament

“Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plata va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar”, se arată în comunicatul ARB.

În declarații anterioare, pe care acum spune că le menține, CPBR a avertizat că darea în plată va duce la restricționarea creditului ipotecar, pentru că băncile vor crește avansul, la scăderea pieței imobiliare, ceea ce va afecta economia.

Organizația spune că nu poate discuta despre ce măsuri vor lua băncile după ce legea va produce efecte.

“Referitor la măsurile pe care băncile le vor întreprinde după intrarea în vigoare a legii, menționăm că CPBR, că organizație patronală, nu este în măsură să le evidențieze, acestea ținând de politicile comerciale și de risc ale fiecărei bănci în parte”, se arată în comunicat.

ARB spune că băncile vor lua 

“Aceste elemente de neconstituționalitate împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut vor fi luate în considerare de către instituțiile de credit cu privire la modul în care vor reacționa la impactul acestei legi.”

Membrii CPBR, organizație patronală înființată în aprilie 2014, sunt Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, ING Bank și Bancpost.

ARB, fondată în 1991, reunește toate cele 36 de bănci care operează în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata