GRAFICE Băncile au redus dobânzile la credite și depozite, după ce BNR a tăiat rata cheie

GRAFICE Băncile au redus dobânzile la credite și depozite, după ce BNR a tăiat rata cheie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 01:54

Băncile au redus dobânzile atât la credite, cât și la depozite, cu o viteză mai consistentă decât în precedentele luni, după ce Banca Națională a României a venit cu prima tăiere a ratei cheie în iulie, din actualul ciclu monetar. Se ieftinesc din nou și împrumuturile în valută, după deciziile BCE, relevă datele analizate de Profit.ro.

BNR a redus dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale în iulie, la 6,75%, și a scăzut în același pas și ratele facilităților permanente – rata la depozitele depuse de bănci la banca centrală peste noapte a scăzut la 5,75%. În august a venit o reducere suplimentară a dobânzilor cu încă 0,25 puncte procentuale.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dobânzile din piață au scăzut cu aproape aceeași viteză cu care BNR a tăiat dobânzile și s-au dus de la 6% în iunie la 5,8% în iulie, 5,6% în august și 5,5% în septembrie - atât pentru tranzacțiile efective (cele pe baza cărora se calculează IRCC), cât și pentru media ROBOR la 3 luni.

Băncile au reacționat și în planul ofertelor comerciale, atât la pasive, cât și la active.

Rata medie de dobânda la depozitele noi la termen a scăzut cu 18 puncte de bază față de iunie, la 5,14% pe an, cel mai redus nivel de după iunie 2022.

ANUNȚ Când și unde va intra în circulație primul tren Alstom Coradia Stream, primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Aer condițonat promis pe caniculă CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când și unde va intra în circulație primul tren Alstom Coradia Stream, primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Aer condițonat promis pe caniculă

Este cea mai mare scădere a dobânzilor la depozite de după martie 2023. În condițiile unui excedent consistent de lichiditate în piață, băncile nu au vreo presiune de a se bate în oferte către clientelă pentru a-și asigura finanțarea. Piața a fost inundată de lei, pe fondul intrărilor de valută din împrumuturi externe și fonduri europene, sume care au fost schimbate în lei de Trezorerie la BNR.

Dobânda medie pentru depozitele la termen în sold a scăzut de la 5,61% la 5,49%, un ritm mai rapid decât în precedentele luni.

Calculată ex-post, rata de dobândă la depozite a devenit din nou real-negativă, după două luni în care a fost real-pozitivă (lucru rar în ultimul deceniu!) în condițiile în care inflația a crescut de la 4,9% în iunie la 5,4% în iulie (dar mai apoi a scăzut la 5,1% în august).

Canada introduce noi măsuri prin care își închide porțile pentru străini. Turiști respinși la graniță CITEȘTE ȘI Canada introduce noi măsuri prin care își închide porțile pentru străini. Turiști respinși la graniță

S-au ieftinit și creditele, dar mai puțin

Dobânda medie pentru creditele noi în monedă națională a scăzut cu 10 puncte de bază în iulie față de iunie, la 7,94% pe an. E pentru prima oară în ultimii doi ani când rata cade sunt 8%.

Dobânda medie la creditele de consum a continuat să scadă și în iulie, la 10,23%, cu 30 de puncte de bază sub nivelul din iunie și aproape 3 puncte procentuale față de cel de la finele anului trecut. Scăderea costurilor cu creditele de consum a contribuit la producția mare de astfel de împrumuturi în ultima perioadă.

De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme CITEȘTE ȘI De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme

Dobânda medie efectivă la creditele ipotecare noi a scăzut cu 12 puncte de bază în iulie față de iunie, la 7,81%, cel mai redus nivel de după toamna anului trecut. Începând cu ianuarie 2023, dobânzile la creditele ipotecare au stat preponderent în jurul a 8%. Dobânzile variabile sunt legate de IRCC și băncile au un spațiu limitat în care să reducă marjele fixe, astfel că ofertele au venit mai mult din dreptul creditelor cu dobânzi promoționale fixe pe o anumită perioadă de timp.

De la 1 iulie, IRCC a scăzut de la 5,9% la 5,86%, dar va crește la 5,99% de la 1 octombrie. De la 1 ianuarie, IRCC va scădea cel mai probabil la circa 5,6%, arată calculele preliminare.

FOTO Plimbări cu tramvaie de epocă și curse demonstrative ale Trenului Metropolitan, în București CITEȘTE ȘI FOTO Plimbări cu tramvaie de epocă și curse demonstrative ale Trenului Metropolitan, în București

Dobânzile la credite scad mult mai lent decât au crescut. Dacă ne uităm la împrumuturile ipotecare în sold, cu scadența inițială de peste 5 ani la momentul acordării, vedem că rata curentă a crescut de la 4,19% în noiembrie 2021 până la 8,28% în aprilie 2023, așadar în mai puțin de un an și jumătate dobânzile s-au dublat. Din aprilie 2023 și până în iulie 2024, rata medie a scăzut cu doar 0,9 puncte procentuale, la 7,38% pe an.

Rata medie la creditele noi acordate companiilor s-a redus cu 14 puncte de bază la 8%.

DECIZIE pentru clauzele de preț impuse de Booking CITEȘTE ȘI DECIZIE pentru clauzele de preț impuse de Booking

Dobânda la creditele acordate companiilor s-a redus cu mai bine de 2 puncte procentuale față de vârful de 10,3% atins în toamna lui 2022, deși este în continuare aproape dublă față de minimele atinse în 2021.

Pentru creditele în euro, firmele au plătit dobânzi medii de 6,09%, față de 6,57% în iunie. Acestea redevin mai rapid atractive pentru firme, după ce s-au scumpit pe parcursul anului trecut. Banca Centrală Europeană a redus cu 0,25 pp rata cheie în iunie la 4,25% și apoi la 3,65% în septembrie.

INFOGRAFIC Apartamentele noi cu chirii mai mari decat cele vechi. Cât plătești în funcție de vechimea casei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Apartamentele noi cu chirii mai mari decat cele vechi. Cât plătești în funcție de vechimea casei

Creditele în dolari s-au ieftinit semnificativ în iulie, cu o scădere a ratei medii de la 8,38% la 7,56%, venită însă după creșteri consistente în acest an. Rezerva Federală a SUA a tăiat cu 0,5 pp rata cheie la ședința din septembrie, prima mutare din noul ciclu monetar.

Pentru afacerile în lei aflate în sold, marja băncilor este în creștere în ultimul an, cu circa jumătate de punct procentual, la 3,25 pp, dar sub nivelurile din 2016-2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc