Excedentul de lichiditate înregistrat de sectorul bancar în raport cu banca centrală s-a menținut la 18,3 miliarde de lei în decembrie, cel mai redus nivel de după finele lui 2022 și la sub o treime față de vârful anului trecut, relevă datele analizate de Profit.ro. Lichiditatea interbancară s-a redus abrupt în octombrie și noiembrie, inclusiv pe fondul tensiunilor electorale și al presiunilor pe cursul de schimb.
Băncile au plasat circa 18,3 miliarde de lei în medie, în fiecare zi, la facilitatea de depozit a BNR, în luna decembrie, nivel similar celui din noiembrie. Banca Națională a României a oferit finanțări repo și la facilitatea de credit de o valoare nesemnificativă.
Excedentul de lichiditate s-a redus de la 39,2 miliarde de lei în septembrie la 26,9 miliarde de lei în octombrie și apoi la 18,4 miliarde de lei în noiembrie.
Nivelul lichidității din sectorul bancar este influențat nu doar de operațiunile comerciale ale băncilor – acordarea de credite către sectorul privat și stat, atragerea de depozite -, ci și de operațiunile BNR.
Spre exemplu, intervențiile băncii centrale pentru susținerea leului, prin vânzarea de valută, au și efectul reducerii lichidității din piață. În noiembrie și decembrie, în contextul tensiunilor electorale, care au culminat cu anularea alegerilor prezidențiale, presiunea pe curs a crescut și cel mai probabil pragul de 5 lei/euro a fost menținut cu intervenția BNR.
Excedentul de lichiditate este alimentat, pe de altă parte, de împrumuturile externe ale statului, care sunt schimbate în monedă națională pentru plățile curente, precum și de intrările de fonduri europene.
CITEȘTE ȘI Animawings intră în concurență cu TAROM pe o nouă rutăScăderea excedentului de lichiditate din noiembrie și decembrie a dus la creșterea dobânzilor interbancare.
Media ratei la tranzacțiile interbancare a crescut de la 5,5% în octombrie la 5,6% în noiembrie și decembrie, în timp ce media ROBOR la 3 luni a crescut de la 5,6% în octombrie, la 5,7% în noiembrie și apoi la 5,9% în decembrie.