Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat România, într-o condamnare istorică, să restutie 17.000 de hectare de pădure din Maramureș către o asociație din Borșa.
Dacă nu va restitui pădurea, statul roman va trebui să plătească despăgubiri de peste 60 de milioane de euro, arată Prima News.
Decizia CEDO ppoate fi contestată la Marea Cameră a Curții.
Potrivit deciziei CEDO, Romsilva are la dispoziție 12 luni să restituie aceste păduri, pe care proprietarii spun că vor să le administreze strict și să interzică tăierile abuzive.
Decizia CEDO vine după ce, în urmă cu 2 ani, magistratii de la Strasbourg au stabilit ca statul român a încălcat dreptul de proprietate pentru 28 de reclamanți. Printre ei și Asociația composesorală Borșa, adică țaranii care dețineau păduri în Maramureș.
Restituirea miilor de hectare de pădure din Maramureș către urmașii foștilor proprietari nu este însă singura obligație impusă de judecătorii Curții de la Strasbourg.
În alte 20 de cazuri, statul român trebuie să restituie în natură terenuri, pășuni, dar și case naționalizate în timpul regimului comunist din România.