Draghi: BCE ar putea anunța noi măsuri de relaxare la ședința din martie

Draghi: BCE ar putea anunța noi măsuri de relaxare la ședința din martie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 ian 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea anunța noi măsuri de relaxare la următoarea ședință de politică monetară din luna martie, în condițiile în care inflația din zona euro evoluează sub așteptări, iar piețele financiare și energetice sunt marcate de o volatilitate crescută, a spus, joi, președintele băncii, Mario Draghi.

"Riscurile privind scăderea inflației au crescut din nou la începutul acestui an, pe fondul incertitudinilor sporite referitoare la perspectivele de creștere economică în regiunile emergente, a volatilității din piețele financiare și energetice și a riscurilor geopolitice. În acest context, dinamica inflației din zona euro se menține sub așteptări. Astfel, va fi necesar să reexaminăm și, probabil, să ne reconsiderăm poziția de politică monetară la următoarea întâlnire din martie, când vor fi prezentate noile proiecții macroeconomice, care vor acoperi și anul 2018", a spus Draghi, într-o conferință de presă, după anunțarea deciziilor de politică monetară ale BCE.

Urmărește-ne și pe Google News

Euro s-a depreciat față de dolarul american după comentariile lui Draghi. În jurul orei 16:10, moneda europeană se tranzacționa la 1,0804 unități pentru un dolar, față de o cotație de 1,0898 unități anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a crescut inițial cu 2%, după care aprecierea s-a temperat la 1,4%.

BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%, în linie cu așteptările analiștilor. Nivelul dobânzii cheie este neschimbat din septembrie 2014. Totodată, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au rămas nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,3% și, respectiv, -0,3%.

BCE păstrează dobânda cheie la 0,05%, în linie cu estimările analiștilor CITEȘTE ȘI BCE păstrează dobânda cheie la 0,05%, în linie cu estimările analiștilor

Draghi nu estimează majorarea dobânzilor BCE în viitorul apropiat. Potrivit șefului băncii, dobânzile vor fi menținute la pragurile actuale o "perioadă îndelungată", sau chiar vor coborî sub aceste niveluri.

În ceea ce privește alte măsuri de politică monetară, BCE dispune de "suficiente instrumente" pentru a sprijini revenirea inflației pe traiectoria țintită, a spus Draghi.

La ședința anterioară, în decembrie 2015, BCE a decis suplimentarea programului privind achizițiile de obligațiuni din zona euro până la finele lunii martie 2017. Programul BCE pentru cumpărarea de active din zona euro include, începând cu luna martie a acestui an, achiziții de obligațiuni guvernamentale în limita a 60 miliarde de euro lunar. Odată cu prelungirea achizițiilor ,până în martie 2017, față de termenul anunțat inițial pentru septembrie 2016, valoarea totală a programului menit să stimuleze economiile din zona euro atinge 1.436 miliarde de euro.   

Totodată, banca a redus prognozele privind rata inflației la 1% în 2016 și la 1,6% în 2017, de la 1,1%, respectiv 1,7% anterior.

Inflația anuală din zona euro a stagnat în decembrie, la 0,2%. Rata inflației se află de trei ani sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuarea departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate în ultimul an de instituția bancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
bce
masuri politica monetara