Condițiile în care fermierii pot suspenda plata ratelor la credite, agreate de MADR cu agricultorii, băncile și distribuitorii de imputuri

Condițiile în care fermierii pot suspenda plata ratelor la credite, agreate de MADR cu agricultorii, băncile și distribuitorii de imputuri
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 23:02

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au agreat joi cu fermierii, băncile și distribuitorii de inputuri agricole, după mai multe zile de discuții, măsurile propuse pentru modificarea unor acte normative (OUG nr. 4/2024 și OUG nr. 7/2024) ce vizează suspendarea datoriilor la bănci și noi mecanisme financiare de susținere a activităților agricole în perioada agricolă 2023-2024, informează MADR.

Astfel, a fost agreată varianta de a se suspenda de drept, la cerere, rambursarea datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Prima condiție vizează ca solicitarea de suspendare să fie înaintată către creditori, însoțită de copia procesului - verbal / proceselor - verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 și primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 - septembrie 2024, într-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate. Dobânda la credite percepută de creditor de la debitor trebuie să fie mai mare de 2,5% + ROBOR la 3 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR la 3 luni pentru creditele în valută, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank
Banca Transilvania a împrumutat 700 de milioane de euro de pe piețele internaționale CITEȘTE ȘI Banca Transilvania a împrumutat 700 de milioane de euro de pe piețele internaționale

De asemenea, pe întregul lanț valoric, fermieri - distribuitori - producători / furnizori, în cazul în care debitorii își achită, până la data de 31 decembrie 2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare - cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024.

Potrivit MADR, în cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată într-un procent de afectare a culturilor 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate se poate acorda ajutorul de stat sub forma de grant și dacă aceștia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D și E în baza de date a Centralei Riscului de Credit.

"Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 1.861,5 milioane lei. Ajutorul de stat sub forma de grant se finanțează în limita sumelor disponibile în soldul contului de disponibil simbol 50.89 - Disponibil din "Fondul pentru creditare și garantare a creditelor", iar după epuizarea acestora, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare", titlul VII "Alte transferuri" cod 55.", se arată în documentul transmis Agerpres.

Fermierii pot utiliza creditul în limita garanției de 100% pentru partea de garantare pentru care vor accesa un credit cu dobândă de 1,95% + ROBOR sau poate fi utilizat în sistem dual, atât pentru ROBOR, cât și pentru garantare în cuantumul sumei de 280.000 euro.

MADR precizează că măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întreg lanțul valoric, fermieri - distribuitori - producători / furnizori, la cerere, prin raportare la prețul de achiziție, pe baza proceselor verbale emise de autoritățile competente privind constatarea si evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale si a avizelor de expediție sau a altor asemenea documente certificând cantitățile livrate.

De asemenea, pe întregul lanț valoric, fermieri - distribuitori - producători / furnizori, în cazul în care debitorii își achită, până la data de 31 decembrie 2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare - cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024.

Nu în ultimul rând, există posibilitatea acordării unui credit - împrumut unic, denumit și facilitate non-revolving, acordat de banca finanțatoare sub forma unui credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv pentru plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de inputuri.

"În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată minim 50% din suprafața cultivată, creditul poate fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finanțări tip leasing financiar sau operațional contractate de către beneficiarii prevăzuți, numai dacă destinația acestor finanțări este în strânsă legătură cu activitatea desfășurată de beneficiar în sectorul producției agricole; în noțiunea de credit nu se includ plafoanele de facilități (plafon de scrisori de garanție bancară, plafon multiprodus, alte tipuri de plafoane)", se mai arată în procesul verbal încheiat de MADR cu organizațiile de fermieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate credite fermieri
ministerul agriculturii
banci