Banca Transilvania a împrumutat 700 de milioane de euro de pe piețele internaționale

Banca Transilvania a împrumutat 700 de milioane de euro de pe piețele internaționale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris ieri, 18:40

Emisiunea de obligațiuni a Băncii Transilvania pe piețele internaționale a avut o cerere ridicată din partea investitorilor, astfel că banca a majorat la 700 de milioane de euro suma împrumutată.

Obligațiunile, scadente în 2030, sunt destinate investitorilor calificați și eligibile pentru consolidarea fondurilor proprii (MREL), cu componentă „sustenabilă” (ESG).

Urmărește-ne și pe Google News

Banca a primit oferte de achiziție de la 170 de investitori instituționali, în valoare de 2,5 miliarde de euro. Oferta a fost subscrisă de 131 de fonduri de investiții, fonduri de pensii, bănci comerciale, companii de asigurare și companii comerciale din 28 de țări din Europa, SUA, Asia, Orientul Mijlociu, arată reprezentanții BT.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Inițial, BT atrăsese 600 de milioane de euro, dar în contextul cererii ridicate și a scăderii randamentelor a decis să extindă suma împrumutată. Cuponul emisiunii este de 5,125% pe an, cu 40 de puncte de bază sub așteptările inițiale.

„Fondurile atrase vor contribui la finanțarea unor proiecte sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate din Cadrul de finanțare durabilă: susținerea IMM-urilor din regiuni mai puțin dezvoltate din România; accesul populației la asistență medicală și educație; inițiative care susțin tranziția verde - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, transport, agricultură ecologică”, arată BT.

Vânzarea obligațiunilor a fost coordonată de J.P. Morgan, Morgan Stanley, Nomura și ING Bank, (acesta având și rolul de consultant ESG). BT Capital Partners, compania de brokeraj a Grupului Banca Transilvania, a fost Co-manager pentru această emisiune. Consultanții juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea și Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal.

În noiembrie 2023, BT a avut o emisiune similară, de 500 de milioane de euro, iar în aprilie anul trecut a emis obligațiuni de tip senior non-preffered de 500 de milioane de euro, prima emisiune externă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
obligatiuni