Ioannis Papalekas s-a asociat cu miliardarul grec Evangelos Marinakis și intră puternic pe piața de transport maritim

Ioannis Papalekas s-a asociat cu miliardarul grec Evangelos Marinakis și intră puternic pe piața de transport maritim
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 01:45

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (48 de ani), care a ieșit în 2020 din afacerea Globalworth în urma unor tranzacții evaluate la 330 milioane de euro, s-a asociat cu miliardarul grec Evangelos Marinakis (57 de ani), una dintre cele mai influente personalități din lumea transportului maritim. El a cumpărat de la Marinakis acțiuni la unul dintre cei mai importanți transportatori de gaz din lume, listat pe Nasdaq, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

La începutul anului 2020, Papalekas a ieșit din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea tuturor acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-un șir de tranzacții în valoare de circa 330 milioane de euro. De asemenea, din 15 decembrie 2020, el s-a retras și din funcția de CEO al grupului Globalworth.

Imediat după această tranzacție majoră, omul de afaceri a pus bazele Yoda, un fond de investiții listat pe bursa din Cipru prin care a făcut plasamente în imobiliare, industria farmaceutică, tehnologie și transport maritim. Astăzi, participația sa de circa 76% din cadrul Yoda este evaluată la peste un miliard de euro.

La începutul acestui an, compania lui Papalekas a cumpărat un prim pachet de circa 18% din acțiunile transportatorului maritim de gaz natural Capital Product Partners (CPLP), listate pe Nasdaq. Parchetul a fost achiziționat de la compania lui Evangelos Marinakis, Capital Maritime & Trading, și a costat 160 de milioane de dolari.

Tranzacții ulterioare au crescut participația lui Papalaekas la 26,6% din CPLP, ceea ce îl face al doilea cel mai mare acționar din companie după Marinakis. Valoarea participațiilor lui Papapelaks au ajuns la peste 260 de milioane de dolari.

EXCLUSIV FOTO Grupul M1, co-fondat de prim-ministrul Libanului și cel mai bogat libanez, și partenerul său local se pregătesc să intre pe piața rezidențială. Helios Phoenix începe un proiect uriaș la Craiova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul M1, co-fondat de prim-ministrul Libanului și cel mai bogat libanez, și partenerul său local se pregătesc să intre pe piața rezidențială. Helios Phoenix începe un proiect uriaș la Craiova
Urmărește-ne și pe Google News

Capital Product Partners a anunțat, în urmă cu un an, că se va concentra pe transportul maritim de gaz natural lichefiat (GNL), motiv pentru care a comandat 11 transportatoare GNL pentru 3,1 miliarde de dolari și a început să vândă din transportoarele de containere.

Cel mai recent, în septembrie, CPLP a intrat într-o înțelegere de vânzare a 5 nave de transport containere în urma căreia va câștiga 118,4 milioane de dolari. În primăvară, compania a mai vândut alte 7 nave pentru 272,5 milioane de dolari.

Capitalizarea bursieră a CPLP este de peste un miliard de dolari.

Fiul armatorului și politicianului Miltiadis Marinakis din Creta, Evangelos Marinakis este cunoscut ca un important investitor în industria navală, fiind consilier municipal al portului Pireu, dar mai ales ca investitor în fotbal.

În 2010 a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Olympiacos, cel mai de succes club greces de fotbal, iar în 2017 a cumpărat și echipa engleză de fotbal Nottingham Forest. În 2016, a intrat și pe piața media din Grecia și deține două dintre cele mai mari ziare ale țării și al doilea cel mai mare post de televiziune.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank
EXCLUSIV FOTO Fiul miliardar al unui fost candidat la președinția SUA vrea să cumpere terenuri în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fiul miliardar al unui fost candidat la președinția SUA vrea să cumpere terenuri în România

Averea sa și a familiei sale este evaluată de revista americană Forbes la 3,8 miliarde de dolari.

De cealaltă parte, Ioannis Papaleks a început să își investească banii obținuți din vânzarea Globalworth în sectorul care l-a consacrat. După ce a cumpărat mai multe hoteluri în Grecia și Cipru, Papalekas a cumpărat și un pachet de 5,22% din acțiunile Prodea Investments, fostul braț imobiliar al National Bank of Greece, după ce îi vânduse companiei participația sa în cadrul Mediterranean Hospitality Venture (MHV), pentru 254 de milioane de euro.

Papalekas a mai cumpărat și companiile Sea Velvet Holding și Feeeway Success care au o flotă de 18 transportoare de marfă vrac și un vas cisternă cu o valoare a activelor de 49 milioane de euro.

La sfârșitul anului trecut, Yoda gestiona active totale cu o valoare de peste 1,9 miliarde de euro și a realizat un EBITDA de 256,6 milioane de euro.

Cum a avansat Papalekas

La 37 de ani, Ioannis Papalekas reușea să convingă zeci de investitori să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro și să ajute la listarea la Bursa de la Londra a companiei sale Globalworth. În acel moment, omul de afaceri grec deținea 64,9% din Globalworth, însă treptat, odată cu dezvoltarea companiei și atragerea de investitori de renume în acționariat, participația sa s-a diminuat până la 10,7%.

EXCLUSIV FOTO Globalworth și-a vândut unui om de afaceri român singurul proiect de locuințe de lux CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth și-a vândut unui om de afaceri român singurul proiect de locuințe de lux

Ioannis Papaleks a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Decizia listării companiei a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de peste 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de 147 milioane de euro pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioannis papalekas
evangelos marinakis
yoda
globalworth